1,28 млрд. лева не достигат в НЕК

Енергийната борса принуждава ядрената централа да продава ток под себестойност, НЕК все още не може да плаща в пълен обем изкупения ток, предаде БНТ.

Над 1,28 млрд. лева не достигат в Националната електрическа компания (НЕК) към момента. Това показва заявлението на дружеството за поскъпване на тока от юли, публикувано от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според изчисленията на държавната компания, цените определени от регулатора не могат да компенсират разходите ѝ.

Заради недостига на средства НЕК е поискала от регулатора поскъпване на тока от собствените ѝ водни централи с 36,80 лева до 95,90 лева на мегаватчас, което увеличение с повече от 62%. От дружеството очакват, че ако не бъде изпълнено искането им, в компанията ще се генерира нов недостиг на средства от още 400 млн. лева. Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че размера на очакваната загуба е преувеличен.

Некомпенсирани разходи в цените на тока отчита и ядрената централа в Козлодуй. Дружеството е поискало цена на тока от 50,56 лева на мегаватчас, при 29,03 лева в момента. Атомната мощност е изчислила, че заради задължението си да продава ток на енергийната борса трупа загуби. От заявлението става ясно, че цената на борсата е изкуствено занижена и в момента е 25% под пазарната.

От АЕЦ “Козлодуй” изтъкват още, че НЕК продължава да не плаща изкупения от тях ток, което също води до загуби за дружеството. Централата обяснява още, че заради задължението си да отделя по 5% от приходите си във Фонд “Енергийна сигурност”, “изпитва все по-сериозни финансови затруднения”.

“Ценовата политика на КЕВР за налагане на ограничения на присъщи за компанията разходи през последните регулаторни периоди е довела до реализиране на продажби по регулирани цени, значително по-ниски от производствената себестойност на произвежданата електроенергия и съответно до генериране на значителни загуби от регулирания пазар”, обясняват в заявлението си от АЕЦ-а.

Проблем с покриването на разходите обявява и другата голяма държавна централа – ТЕЦ “Марица изток 2”. Дружеството иска увеличение на цената на тока от почти 8%.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цените на тока в края на юни. Към момента регулаторът смята да не се съобразява с пълните искания на дружествата. На 9-ти юни в Комисията ще се проведе и обществено обсъждане на цените, до което се допускат граждани и граждански организации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.