Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Глобалното затопляне намалява аромата на цветята

Ново изследване показва, че цветята са с по-слаб аромат, когато температурите в заобикалящата ги среда са по-високи. Отделянето на аромат изисква значителна енергия от растенията. Учени от Еврейския университет в Ерусалим установиха, че растения често не могат да отговорят на тези изисквания, защото покачването на температурите потиска растежа им, предаде БНТ.

Ароматът не е просто някакъв лукс, а заедно с цветовете и формата на цветята е част от важна стратегия за привличане на опрашители. Повишаването на температурите, комбинирано с глобалните климатични промени, се намесва в симбиозата растение-опрашител – взаимодействие, което е улеснено най-вече от цвета и аромата на растението, заяви експертът Алон Канани от университета.

Той констатира, че две разновидности на хибридната петуния, които са израсли при по-високи температури, произвеждат по-малко фенилпропаноиди – летливи съставки, които придават на цветята уникалния им аромат. Намаленото им производство е свързано с ограничена активност на синтезиращите ги протеини.

Екипът на Канани фокусирал вниманието си върху отделянето на аромат от растенията. Всеки аромат на цвете може да е съставен от стотици летливи съставки от различни биохимични групи. Генният механизъм, който е в основата на производството на тези съставки, не е добре опознат.

В рамките на отделно изследване Канани показа, че производството на фенилпропаноиди може да бъде поддържано или увеличено чрез вкарване на ген, известен като PAP1, от често използваното в лабораторни експерименти растение арабидопсис талиана. Той отстранява чувствителността към топлината при отделянето на аромат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.