Иззеха антични монети от амбулантен търговец в Омуртаг

Шест антични монети с неясен произход и културно-историческа стойност бяха иззети при полицейска операция в Омуртаг. Специализираната акция от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОД МВР-Търговище и РУ – Омуртаг е проведена в сряда.

Монетите са открити в 58- годишния М.К. амбулантен търговец от |Омуртаг, който предлагал различни антикварни предмети на битака, съобщиха от МВР. Ценностите не били изложени за продан, а открити в автомобила му. Мъжът не е представил документ за регистрацията им по Закона за културното наследство. Предадени са доброволни на криминалистите. По първоначални данни се касае за бронзови монети, а произходът им се свързва с римско-гръцката епоха. Предстои назначаване на експертиза за датиране на иззетите ценности и установяване на нумизматичната им стойност в Регионалния исторически музей в Търговище.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278 от НК. За притежание на археологически обект, без идентификация и регистрация, търговецът е заплашен с лишаване от свобода до 4 г. и глоба от 2 000 до 10 000 лв. Но ако се докаже, че монетите са национално богатство санкцията нараства от 3 000 до 15 000 лв. и затвор от 3 до 6 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони