Иван Гранитски е тазгодишният носител на Вазовата награда

Писателят Иван Гранитски е тазгодишният носител на литературната награда "Иван Вазов", съобщи Деян Дойнов, председател на комисия по избор на лауреата и кмет на Община Сопот. "Иван Гранитски бе единственият номиниран от членовете на комисията, в която от тази година участват председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и доцент Григорий Вазов, внук на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Г-н Гранитски е направил много за Сопот, а освен това е уважаван в академичните и културните среди поет, публицист, редактор, критик, издател и обществен деец. За него единодушно гласуваха всички членове на комисията за избор на носителя на Вазовата награда", допълни кметът Деян Дойнов.

Вазовата награда е учредена през 1970 г. от община Сопот и Министерство на културата като израз на признание към паметта на Патриарха на българската литература Иван Вазов и се връчва ежегодно навръх рождения му ден - 9 юли. Призът е бюст на Иван Вазов, изработен от скулпторката Нина Канарова. Първият носител на Вазовата награда през 1970 г. е Димитър Талев, а през 2015 г. призът бе връчен на Владимир Зарев.

Традиционните Вазови дни започват още от 1 юли и включват куп литературни четения, концерти, кинопрожекции и театрални постановки, като в Сопот ще гостува и трупата на Красимир Ранков. Кулминацията на тържествата ще е на 9 юли, когато връчването на Вазовата награда ще бъде съчетано с концерт на Б.Т.Р. и заря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура