Има риск от вируса зика в България (обзор)

Има риск от разпространение на вируса зика в България. Това сочи проучване на учени от университета „Умея“ в Швеция, базирано на последните данни за заразата на Световната здравна организация.

Според тях зика ще се разпространи в Европа, като южната част на континента ще бъде най-потърпевша и това се дължи на високите температури през лятото. Те ще увеличат броя на комарите от вида aedes aegypt, пренасящи вируса, за който се смята, че предизвиква малформации при новородени.

Засегнати със сигурност ще бъдат Южна Русия и Грузия, а в България рискът от болестта е умерен. В тази категория са още Франция, Унгария, Германия, Словакия, Словения, Сърбия и Хърватия, където има потенциал вирусът да се разпространи с голяма скорост.

„Данните се основат на вероятността да има потенциални преносители на зика. Комарът aedes aegypt е най-добрият такъв в света, но у нас го няма и никога не го е имало. Имаме обаче тигров комар, който е преносител, но 5 пъти по-слаб“, обясни ситуацията пред „Труд“ гл. ас. Огнян Миков от Центъра за заразни и паразитни болести.

По думите му, за да се разпространи зика у нас, трябва да има не само комари преносители, но и заразен източник, тоест човек с вируса, което е слабо вероятно да се случи.

Въпреки това не е изключена възможността от разпространение на други опасни болести, които пренасят кръвосмучещите насекоми, защото борбата с тях се води погрешно.

„Да се пръска срещу летящи вече комари е доказано неефективно, но у нас обществените поръчки са именно за този вид дейност. В държавите, в които се върши смислено тази работа, борбата се води срещу ларвите, защото те се въдят в изолирани места. Когато те се обработят, проблемът се решава на 98%“, посочи Миков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве