Студенти създават паркови скулптурни композиции в Търново

Снимка: Община Велико Търново

Единадесет студенти създават паркови скулптурни композиции в местността Ксилифор във Велико Търново. От днес до 25 юни сред природата край старата столица се провежда традиционният художествен пленер, чиито организатори са Великотърновският университет "Св. Св. Кирил и Методий" и Туристическо дружество "Трапезица -1902". Община Велико Търново подкрепя проекта, като осигурява финансиране по програма "Изкуство и култура".

Скулптурните творби, които младите хора ще създадат, ще представляват пейки, маси, столове и други паркови съоръжения. Дървото ще е основният материал, а помощни средства ще бъдат камъкът и металът. Творците ще работят под ръководството на проф. Стефан Лютаков - ръководител на катедра "Скулптура" във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама - от Националната художествена академия.

Студентският пленер "Паркова скулптура и функция" се провежда от 2011 г., като в тазгодишното издание за първи път ще се състои и работилница за деца и ученици. Сред творбите, които младите художници сътвориха през годините, са огромна библиотека, дърво със златна ябълка, къщичка на Баба Яга във формата на люлка и огромен змей горянин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони