Васил Грудев: Спрени пари, наложени санкции и невъзстановени средства в бюджета по ПРСР категорично няма

Спрени пари, наложени санкции и невъзстановени средства в бюджета по ПРСР категорично няма. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по повод информацията в някои медии, че близо един милиард и сто милиона лева (550 млн. евро), които е трябвало да бъда изплатени на България за вече изпълнени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 година, са спрени, предаде „Фокус“.

„В днешните писания беше кореспондирано с писмо на ЕК. Наистина има такова писмо, само че става въпрос за осчетоводяването на програмата. В писмото на Комисията има въпроси към сертифициращия орган, безспорен факт. Сертифициращият орган в момента работи по отстраняване на коментарите на ЕК", обясни зам.-министърът.

„Това в никакъв случай не означава, че имаме спрени пари, наложена глоба, невъзстановени разходи. Нека да говорим с истинските наименования на нещата ", призова той. По думите му, България е получила от ЕК средствата, изплатени по Програмата още пред месец март тази година.

„Така че спрени пари, наложени санкции и невъзстановени средства в бюджета категорично няма", категоричен бе Грудев. „Моля Ви, когато постъпи такава информация, няма нищо лошо тя да бъде комуникирана с Министерство на земеделието, за да не налагаме грешна представа в обществеността ", допълни той.

„Аз разбирам, че темата е интересна за търсене на сензации, но нека да се придържаме към истината. Не можем да пишем, че ЕК не е възстановила парите на България или че няма да ги възстанови, или че има наложена глоба", коментира зам.-министърът. Той изтъкна, че в последните няколко месеца обществото се е наслушало на какви ли не бомбастични спекулации, свързани със спиране на средства.

„Ако сумираме всички санкции, които се появиха в публичното пространство, ще излезе, че по Програмата нищо не е плащано", пошегува се той. „Нека да бъдем коректни", призова зам.-министър Грудев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика