Кметът на Търговище инспектира щетите от градушка в село Миладиновци

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров посети във вторник село Миладиновци, за да направи оглед на щетите от градушката, която изпочупи стъкла на автомобили, къщи и покривни конструкции на жилищни и стопански сгради. Това съобщиха от пресцентъра на Общинската администрация.

По информация на кмета на Миладиновци Салих Дживгов, който придружи кмета и главния експерт по сигурността Кирил Керев при обиколката им по къщите, селският пастир бил застигнат на полето от градушката, но се разминал без тежки травми. Данни за други пострадали няма.

Стихията, която нанесе щети на имотите в селото, се разразила към 13,30 часа в понеделник и продължила 10-на минути. Ледените късове са били с размерите на яйце и дори по-големи, разказаха местните хора пред общинския кмет.

Пострадали са близо 100 обитаеми къщи, по чиито покриви има изпочупени цигли. По изчисления на главния експерт Керев са повредени между 10 000 и 15 000 цигли в селото. Пробити са етернитови плоскости по покривите на стопански сгради, видя при обхода си в селото и кравефермата д-р Димитров. До момента в кметство са постъпили сигнали за счупени стъкла на няколко къщи, 5-6 автомобила, и автобус. Има и огънати ламарини по покриви и коли.

„Беше страховито. Валя малко, но градушката беше страшна. Старите хора разказват, че не е имало такова нещо при нас. Тепърва ще видим какво е останало здраво по дворовете”, сподели с кмета Мая Колева. Съселянинът й Салих Салиев пък показа на д-р Димитров строшеното задно стъкло на колата си, която била паркирана под дърво, но не била пощадена от стихията.

Кметът на община Търговище д-р Димитров поиска да се установи има ли хора в крайна невъзможност да ремонтират пострадалите си домове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони