С клаксони и с премиерско обещание отвориха Аспаруховия мост - вижте от птичи поглед как изглежда след ремонта (видео)

Бойко Борисов увери министър Павлова по телефона,че ще има пари за цялото съоръжение

След два месеца задръствания заради ремонта точно в 8.32 ч в сряда беше пуснато движението на Аспаруховия мост в двете посоки. Колите надуха клаксони като в сватбарска колона, а шофьорите махаха за поздрав към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и кмета на Варна Иван Портних.

Беше пуснат и дрон, който засне от въздуха отпушването на трафика - как изглежда мостът отгоре вижте ТУК

о време на емоциите премиерът Бойко Борисов се обади по телефона от заседанието на МС , за да увери министър Павлова, че държавата има готовност зда осигури необходимите средства по 12.5 млн.лева от бюджета за 2017 и 2018 г. за цялостното и пълно довършване на съоръжението. Както и за взетото решение от кабинета за отпускане на 1 млн. лв. за осветлението на стадион "Черно море".

"Както поехме ангажимента, приключваме в срок първата част от ремонта. След туристическия сезон през септември строителството продължава и в другото платно, както и в отсрещната част , като общо освен заделените от бюджета 5 млн.лева, на този етап са отпуснати още 2 млн.лева за от АПИ и министерството за укрепването на моста, който не е ремонтиран от 40 години, каза Павлова . От следващата година ще може да се започне със строителство на основната част на съоръжението, като само за двете платна са необходими 25 млн.лева. Според регионалния министър затруднения ще има, но Аспаруховият мост е е единствената пътна алтернатива, другата е по вода.Трябва търпение още две години, за да имаме качествен ремонт, ако гражданите не искат, няма да го правим, отсече министър Павлова във връзка с недоволството на сформирания Инициативен комитет от граждани заради задръстванията. По ОП"Региони в растеж" за Варна вече са налични 84 млн.лева за градска среда плюс още 16 млн. лева за ремонт на професионалните гимназии. В бюджетното и европейското финансиране са предвидени 50 млн.лева само за кв."Аспарухово", припомни Павлова.

А по повод на някои публикации тя беше категорична, че делото във ВАС за винетките не може да е предрешено от едно изказване на представител на прокуратурата, което се цитира в медиите . Регионалният министър посочи, че решението се очаква да излезе на 14 юли, а самото дело не е срещу цената на винетките, а касае процедурата по приемане на постановлението на МС. Ако съдът се произнесе в полза на държавата, постановлението остава в сила, ако не- ще обжалваме пред тричленен състав на ВАС, каза Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини