Русия ни осъди за 1,1 млрд. лева (обзор)

Арбитражният съд признава само оборудването, което реално е поръчала НЕК, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Снимка Министерство на енергетиката

България е осъдена да плати 550 млн. евро на руската „Атомстройекспорт“ за спирането на строежа на АЕЦ „Белене“. Това е решил Арбитражният съд в Женева. В края на 2012 г. руската компания заведе дело срещу Националната електрическа компания за 1 млрд. евро, по-късно сумата беше завишена на 1,2 млрд. евро. Причината е решението на българското правителството да прекрати строежа на атомната централата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е доволен от решението на Арбитражния съд. „Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха“, каза той.

И допълни, че е възложил на министър Петкова да се свърже с руската страна. По думите му има няколко варианта - единият е да докупим оборудването и така ще разполагаме с окомплектован реактор. Трябва обаче да питаме Европейската комисия какво да правим с него. Вторият вариант е заедно с руската фирма да го продадем в трета страна, защото ние не можем да го продаваме без производителя, обясни премиерът.

Съдът признава само оборудването, което реално е поръчала НЕК, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Така на практика, по думите й, срещу сумата от 550 мл. евро България ще придобие актив.

Всички останали искове, които засягат претенции по отношение на ескалация на цената, неустойки и пропуснати ползи, са отхвърлени от арбитража, допълни тя.

Какво точно е оборудването, ще стане ясно на по-късен етап.

На въпрос има ли заложен срок за плащането на сумата Петкова обясни, че след официалното връчване на съдебното решение на НЕК започва да тече 30-дневен срок, в който НЕК и „Атомстройекспорт“ ще имат време да се запознаят с решението и да преценят какви следващи стъпки да предприемат.

„Дали НЕК има ресурс да плати, ще стане известно след анализа на стотици страници от арбитражното дело“, допълни министърът.

Според председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев бихме могли да препродадем реакторите, изработени за АЕЦ „Белене“, само на Русия, макар че същите в момента са в експлоатация и търсене в Йордания, Индия и Иран. Ако Русия обаче се съгласи да си купи обратно реакторите, това вероятно ще е на много по-ниска цена, коментира Манчев.

В официално становище руската държавна корпорация „Росатом“ обяви, че е удовлетворена от решението на Арбитражния съд. Според компанията обаче съдът е признал разходи в размер на 620 милиона евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика