Горан Благоев: БПЦ действа като оръдие на руската църква

“Ние действахме като някакво древно оръдие на руската църква”, заяви журналистът Горан Благоев по повод решението на Светия Синод да не изпрати представители на подготвяния от години Всеправославен събор. По думите му с решението си нашите архиереи са дали повод и на руските да не отидат.

Благоев обясни, че преди няколко месеца е имало предсъборно съвещание в Шамбези, а след това на 21 април от синода са излезли с позиция по отношение на една от темите (за диалога с другите вероизповедания), която силно се отличава от по-рано коментираното.

На същото съвещание руският патриарх предложил да финансира събора, ако се проведе в руски манастир в Света гора. Според журналиста, в случая няма съмнение, че има битка за надмощие между Московската и Вселенската патриаршии.

Тезата за „дългата ръка” на Русия спокойно се тиражира и в местни медии. Благоев цитира бившия главен редактор на официоза на РПЦ: „Много е трудно отказът на БПЦ да се представи като самостоятелно решение. Единствената църква, която може да повлияе така на българската, е руската”.

Горан Благоев изрази мнение, че даже аргументите на БПЦ срещу събора да са били смислени, но е трябвало да бъдат изложени на място. В същото време, той призна, че „с поведението си (по време на посещението си в София-б.р.) вселенският патриарх най-малкото стимулира нашата църква да остане във вековната прегръдка на Москва”.

До момента няма официален коментар от страна на синода. На събора все пак имаме „представите” – архимандрит Харалампий от видинската епархия, който се титулувал анхиалски епископ докато бил в разкол към гръцка старокалендарна църква. Наложило се от БПЦ да се свържат с организаторите, за да му отнемат баджа.

Горан Благоев осъди провеждането на „София Прайд” на Задушница и в навечерието на един от най-големите християнски празници – Петдесетница.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.