Теменужка Петкова: На този етап няма индикации за повишение на цените на енергийните ресурси след Брекзит

"На този етап няма индикации за повишение на цените на енергийните ресурси след Брекзит", каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след откриването на нови обекти за преработка на руда в "Асарел Медет", предаде "Фокус".

"Брекзит предизвика определено раздвижване в различни сфери и области, но мисля, че ние трябва да приемем избора на Великобритания. Това е изборът на хората. От тук нататък трябва да търсим варианти да се справяме с тази ситуация в рамките на европейската общност и без Великобритания", коментира министър Петкова.

При откриването на новите обекти - циклично-поточна технологична линия за руда, обновена първа секция на Флотационното отделение на Обогатителна фабрика "Асарел" и ремонтирани три столови за хранене на работниците, министърът съобщи, че открива производствени и социални обекти, в които са инвестирани повече от 60 млн. лева.

Петкова уточни, че правителството високо оценява и подкрепя, това, което се случва в минерално-суровинния отрасъл. "Това е отрасълът, който е структуроопределящ, това е отрасълът, който има изключително важно значение за цялата икономика. В него са заети повече от 24 хиляди души, той дава приблизително 5% от БВП. Ето защо ние високо ценим това, което се случва в този отрасъл. И такива инвестиции, каквито се правят в "Асарел" и другите компании от бранша - ние силно подкрепяме. Доказателство за това, че българското правителство стои зад този отрасъл и бъдещото му развитие е и това, че приехме така дългоочакваната от сектора Стратегия за развитие на минерално-суровинната индустрия. Тя дава ясна визия за това как ще се развива сектора, прави неговото развитие устойчиво и ще създаде благоприятна среда и за чуждестранни инвестиции", каза още Теменужка Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика