Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Онкодиспансерът в Пловдив: Ракът на кожата расте прогресивно

Ракът на кожата расте прогресивно и вече е на второ място по заболеваемост от злокачествени тумори, сочат последните данни от Комплексния онкологичен център-Пловдив, където 8166 души са под непрекъснато лекарско наблюдение.

Регистрите показват, че през 2013 г. новооткритите с кожен рак са били 619 души, през 2014 – 679, а през 2015 г. са станали 750, като 73 от тях страдат от най-тежкия – малигнения меланом.

Статистически е доказано, че най-често води до летален изход и бързо дава метастази по всички органи. Стресът и ултравиолетовите лъчи на слънцето са основните причинители.

„Страданието се увеличава се заедно с възрастта. Ние, онкодерматолозите, обичаме да казваме, че ракът на кожата е като бръчките. Колкото по-стар е човек, толкова по-голяма е вероятността да се появят кожните тумори“, твърди д-р Веселина Йорданова, шеф на Диагностично-консултативния блок в КОЦ-Пловдив. Според нея по-често боледува селското население, което съставлява 70% от случаите, мъжете, шофьорите и заразените със СПИН. „Мъжете са по-засегнати, тъй като стоят повече навън, не използват предпазваща козметика, работят в повече вредни производства с масла, азбест и са изложени по-дълго на йонизиращо лъчение“, допълва д-р Йорданова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.