Китайци и араби купуват жилища във Варна

Все повече китайци и клиенти от Близкия Изток купуват имоти във Варна и региона, заяви пред „Труд“ Евгени Златев, регионален мениджър на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties, офис Варна.

„Докато през миналата година китайците се насочваха предимно към ваканционни имоти в курортите, то през тази година име вече и сделки с жилища в центъра на Варна“, допълни той.

Златев даде за пример купени от китайци апартаменти в центъра на Варна на цени между 180 000 и 190 000 евро. По думите му тези хора са купили жилищата с цел постоянно пребиваване.

„Същите клиенти купиха и ваканционни имоти – къща в голф комплекс за 220 000 евро,както и апартамент за 150 000 евро на първа линия в курорта Златни пясъци. От 2008 година работим с китайци и очакваме търсенето на имоти на купувачи от Китай да се увеличи. Клиентите ни от Близкия Изток обаче все още предпочитат и купуват ваканционни имоти на цени от 45 000 до 70 000 евро“, обясни експертът.

По данни на агенцията за недвижими имоти около 80% от купувачите искат да купят жилище във Варна за собствени нужди, 12% за децата си и около 4% с инвестиционна цел и отдаване под наем.

Докато по време на кризата и годините след нея се търсеха имоти до 50 000 евро и по-рядко до 70 000 евро, то в момента се наблюдава траен интерес при сделките до 100 и над 150 000 евро.

За разлика от предходни години, когато предимно се търсеха маломерни жилища с по една спалня сега вече се наблюдава тенденция за покупка на по големи жилища с две и повече спални.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти