Румяна Бъчварова: За България няма потенциална заплаха за тероризъм

"За България няма потенциална заплаха за тероризъм", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след кръгла маса, организирана от Софийски форум за сигурност и БАН, на тема „Предизвикателствата пред сигурността на страната и изграждане на интегриран сектор за сигурност".

"Това е върху, което работим - обсъждане на концепция, по която мисля, че нямаме много големи различия дори и политически. А примерите, които дадох показаха, че има смисъл, защото в последната една година на практика го осъществяваме", заяви тя.

По думите й представители на всички служби за сигурност участват в Националния оперативен щаб, като уточни, че той работи от около година.

"Ръководи се от МВР, участва МО, в зависимост от темите - и други министерства", обясни министър Бъчварова. "Следим средата за сигурност, когато има извънредна ситуация, действаме като оперативен щаб", поясни Румяна Бъчварова.

"Това е формат, в който се представя актуалната информация, обсъжда се и се преценява има ли реален риск, повишен ли е, намален ли е, какви са действията", посочи тя.

Във връзка с терористичния акт в Истанбул Бъчварова уточни, че след обед ще може да представи актуална информация за ситуацията, която имат от партньорски служби, но подчерта, че според нея не трябва публично да се оповестяват данните, с които медиите разполагат.

"Мисля, че медиите добре отразяват събитието и всички негови тълкования. Все пак очакваме и турските колеги да си проведат разследването. Много са обясненията, с които може да се обясни този терористичен акт, които водят до външната политика и политически особености и събития", добави министър Бъчварова.

По думите ѝ за България няма, потенциална заплаха. "Ако се появи информация, че има потенциална заплаха, ще я обсъдим, и ако се наложи - реагираме", добави тя. По отношение на коментарите на опозицията, че мерките по летищата и други ключови места не са достатъчни, министърът на вътрешните работи допълни, че към момента е направено всичко необходимо, което трябва. "Вчера се убедихме, че то работи. Прилагаме мерки без да има пряка заплаха за страната ни", каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини