1,4 млрд. лв. повече приходи в хазната (обзор)

1,4 млрд.лева повече са приходите в бюджета от началото на тази година. Това обяви премиерът Бойко Борисов на Международната кръгла маса "Икономика на светло".

По думите му България в момента е сред най-добрите в Европа по противодействие на контрабандата на цигари, а това от своя страна води до милиарди повече в бюджета.

Думите на премиера подкрепи и финансовият министър Владислав Горанов, който прогнозира около 3,5% излишък в бюджета за първото полугодие на 2016 г. "Мога да заявя, че ще бъдем далеч от 2% дефицит, заложен в консолидираната фискална програма за тази година”, коментира Горанов. И допълни, че това е сериозен резултат, който гарантира стабилизирането на публичните финанси

Той отчете ръст на приходите от акцизи през тази година - с 8,2% по отношение на горивата и от 23 на сто за тютюневите изделия.

За първите пет месеца на годината в хазната са влезли 851 млн. лева от акцизи от горива, 874 млн. лева от акцизите от тютюневи изделия, както и 105 млн. лева от акцизи на алкохол.

Пълненето на фиска е само едната позитивна страна на ограничаването на контрабандата. От друга страна се подобрява качеството на бизнес средата и конкурентоспособността, категоричен е Горанов.

Българската икономика отново започва да "изсветлява" след кратко прекъсване, показва и традиционното проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Има сектори обаче, където проблемите се разширяват - неформално заетите и външната търговия с Европейския съюз, коментира председателят на работодателската организация Васил Велев.

Според него с ограничаването на сивия сектор в бюджета допълнително могат да влизат приходи между 500 млн. лева и 1 млрд. лева годишно.

Главният прокурор Сотир Цацаров настоя за адекватно наказателно законодателство, при което глобите за сивия сектор да се налагат бързо. Сивият сектор трябва да бъде унищожаван, заяви Цацаров. Според него определенията за длъжностни престъпления и безстопанственост са остарели.

Цацаров предложи да бъде написано наказателно законодателство срещу корупцията в частния сектор, което да обхваща издаване на търговски тайни и патенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика