Британската валута спадна за първи път от 1985 г. под прага от 1,30 долара

Британската валута се срина рекордно, достигайки 1,27 долара. Това е най-ниската й стойност от 1985 г. насам.

След като британците решиха страната им да напусне ЕС преди две седмици, английската лира загуби 15% от стойността си спрямо долара.

Причината за срива са опасенията на инвеститорите от евентуални последици от Брекзит за финансовата стабилност и икономиката на страната. Големи инвестиционни фондове вече обявиха, че спират да работят с английския пазар заради писма на акционери, които настоявали да се изтеглят средствата им, инвестирани във Великобритания.

В първите дни след вота курсът на британската лира спадна до 1,31 долара, но след това леко се възстанови до 1,35 долара. Междувременно обаче инвеститорите отново бяха обхванати от несигурност и активи, свързани с икономическото развитие като акциите и петрола, са поставени под силен натиск. На пазарите засилено се търсят злато и германски държавни облигации, които са оценявани като "сигурни убежища".

Повечето борсови индекси в Европа, Азия и САЩ записаха спадове. Американският лек суров петрол поевтиня с 0,92% до 46,17 долара за барел, а цената на петрола сорт Брент се понижи с 1,11% до 47,17 долара за барел. В същото време златото продължи да поскъпва и добави малко над 1% към стойността си до $1372 за тройунция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси