Учени установиха връзката между бунтовете и червения цвят

Червеният цвят понякога кара хората не да спрат и отстъпят, а да се опълчат срещу общоприетите норми, ако са по-предразположени към силни усещания, пише изданието Journal of consumer psychology.

„Червеният цвят и знакът „Стоп” не винаги помагат в кампанията срещу пушенето или в агитацията за безопасен секс. В тези случаи червеният фон, който е рамка на медицинските плакати, може вместо да вразуми търсачите на силни усещания, да ги накара да правят точно обратното на написаното в посланието”, коментира Рави Мета от американския университет в щата Илинойс в град Шампейн.

Мета казва, че неговият научен колектив е разгадал тайната на успеха на червените революционни знамена съвсем случайно. Към изследователите се обърнала за помощ холандска организация с нестопанска цел, която обслужвала телефонна линия за деца между 8 и 18 години. Децата можели да разкажат по телефона за свои проблеми или да споделят в уеб чат. Работещите в детския телефон на доверието се оплаквали, че често им се обаждали не деца, а възрастни, които се забавлявали да губят времето на детските психолози.

Делът на такива майтапчии достигнал 15% от обажданията и затова се обърнали за помощ към свои колеги. Те посъветвали цветът на фона на прозореца на чата да се промени от синьобял на червен, за да отблъсква натрапниците. Новата мярка обаче предизвикала обратен ефект и привлякла още повече недобросъвестни потребители – делът им достигнал до 22%. Тогава вече била потърсена помощта на екипа на Рави Мета.

Учените се заинтересували от необичайното поведение на троловете и се опитали да обяснят защо червеното предизвиква съпротива срещу статуквото. Проведени били експерименти със студенти. Преди това участниците били анкетирани дали им харесват силни усещания и имат ли склонност да се бунтуват. Анкетата била направена по интернет като цветът на програмата за едната група бил бял, а на другата – червен.

Експериментите показали, че червеният цвят кара студентите и потребителите на мрежата да са по-склонни към неподчинение и действия в разрез със законите и нормите на обществото, ако поначало са били склонни да рискуват. Останалите участници, които заявили по-малко влечение към силни и забранени преживявания, станали още по-неподатливи към „революционерство” при вида на червения цвят. Имайки предвид това, учените препоръчват да се избягва червеното в послания срещу наркотиците, цигарите, плуването в неохраняеми води или рисковия секс.

„Нормалните” хора няма да предприемат нищо подобно и без червена агитация, а предразположените към риск ще се въодушевят още повече от червеното и ще активизират постъпките си в разрез с позволеното

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл