Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Наказания в пловдивската Спешна помощ заради отказана помощ на 2-годишно дете

Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова откри семинар на тема “Изкуството в променяща се Европа – време и граници“

Меркел обеща на Гърция помощ при военна агресия от Турция

Проклятието на иконата, спасила Левски

Проклятие тегне над всеки, посегнал на чудотворната икона на Света Богородица. Силите й отървали Васил Левски от турски куршум. Тази истина успокоява братството от Дивотинския манастир „Света Троица“, които тъжат за най-голямата си светиня.

Тя изчезва през 2005 г. и оттогава следите й се губят, разказаха свещениците от обителта пред „Зодиак“.

Според преданията иконата спасила Апостола от сигурна смърт, докато той се укривал в манастира. Една вечер бил забелязан от заптиетата. В мрака едно от тях открило стрелба, но вместо Дякона, куршумът улучил иконата. Той рикоширал от нея и повалил онзи, който го изстрелял, разказват местните.

С мъка признават, че не са чували нищо за иконата вече почти 12 години и не знаят кой е извършителят.

„Посегателството е станало малко след полунощ. Тогава една от клисарките, която все още е на работа в обителта, дава ключовете си на двама мъже. Те са наети от гръцки колекционер на антики, за да задигнат всичко чудотворно от манастира“, разкри пред „Зодиак“ ясновидецът маг Ивайло.

По думите му крадците изнасят иконата на Света Богородица и тази на Света Троица. Взимат и златен жезъл, за който досега никой не е казвал. Както сочат и следите на полицията, ясновидецът вижда и че ценностите са изнесени в Гърция и най-вероятно се намират в Атина.

„Тази кражба е престъпление не само по каноните на църквата, но и по върховните божи закони, по които служим всички. Когато се открадне икона, чието място е в даден храм, за да помага на хората, тогава наказанието отива правопорпоционално към поръчителя на кражбата. В случая към поръчителя грък и към извършителите – мъжа, циганчето и жената от храма. Тя все още работи там“, подчертава маг Ивайло. По негова информация мъжете са взели по 5000 лева за обира, а на клисарката са дали малка сума. Парите обаче не могат по никакъв начин да се мерят с истинската стойност на откраднатото.

Според маг Ивайло иконите ще бъдат намерени, когато се разбие цялата мрежа от престъпници и те се покаят.

Маг Ивайло: Дано крадците се покаят

Проклятието на иконата отива при хората, които са й посегнали със скверността да я продадат, твърди ясновидецът. „Самото докосване до иконата, когато човек отива да се помоли и да се прекръсти, е едно. Но когато я откраднеш, започва да те преследва проклятие, което те унищожава. Надявам се тези хора, които са го извършили, да прочетат това и да им стане ясно, че в най-скоро време трябва да се покаят“, заяви той.

Според него те трябва да отидат и да споделят какво е направено, защото ще помогнат за връщането на тези икони и ще им се махне проклятието. „Иначе ги чакат ужасни мъки, не само тях, но и близките им. Това е наказание отгоре, няма как да избягаш“, смята магът.

Силата на манастира от скрито имане

Преданието за Левски е само част от всички истории за чудотворната сила на манастира. Смята се, че нещастието спохожда всеки, който е дръзнал да посегне на светата обител.

Според легендата манастирът е построен с намерено имане. Преданието гласи, че мъж и жена открили глинена делва с жълтици, докато работели на нивата си.

Решили, че с тях ще вдигнат манастир. Натоварили делвата на магаре и казали, че където падне животното, там ще е мястото.

Магарето не издържало, когато стигнало между два бързи ручея. Захванали се с строежа през 1046 г, в деня на стогодишнината от смъртта на св. Йоан Рилски. Местността, където е открита делвата, и до днес се нарича Имането, разказаха за „Зодиак“ местните хора, пазещи тайните на святото място.

Мястото, където Бойко Борисов се научил да чиракува

Ремонт на Дивотинския манастир събра премиера Бойко Борисов и патриарх Неофит на празнична литургия миналия месец.

Тогава двамата откриха обновения манастир. „Не толкова отдавна Дивотинският манастир „Света Троица“ край Банкя беше пред срутване, а иконите бяха откраднати. Успяхме да ремонтираме мястото, което ще остане за хората, и се радвам, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит дойде тук за празника Свети дух. През юли ще осветим и старата черква“, обеща тогава премиерът.

Дивотинският манастир е първият храм, където премиерът се е научил как да се черкува.

„Като малък майка ми ме водеше тук и ме учеше как да целувам иконите. Като по-голям идвах с колело и мотор през гората почти всеки ден. И днес знам път до храма, който никой не знае“, спомня си министър-председателят.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.