Методът на атентата е непознат за Франция, характерен за Близкия изток

Начинът на действие на нападателя, който се вряза с камион в тълпа в Ница, не е познат във Франция. Това е по-скоро почерк на атентатори от Близкия изток, съобщава БТВ.

Загиналите – които вече са 80, са починали или при сблъсъка с камиона, или като са се опитвали да се спасят и са скачали от парапета на крайбрежния булевард „Английска алея”, на който беше извършено нападението. Разстоянието от платното до морското равнище е около 2,5 м, а плажът е каменист.

Снощи в Ница е имало още няколко инцидента – освен шофьора на камиона, убит е още един човек и е задържан трети. Засега не ясно дали между трите случая има връзка.

Няколко неща правят впечатление – това нападение се случва в условията на извънредно положение и в деня на Националния празник на Франция, след като президентът Франсоа Оланд даде висока оценка на службите за сигурност, коментира бившият шеф на Националното разузнаване Кирчо Киров.

Още, че жертвите са голям брой, и четвъртото, което прави впечатление е произходът на шофьора на камиона, за когото се смята, че е с тунизийски корени.

Такъв мащабен терористичен акт е трудно да бъде организиран от един човек, смята експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев. Според него актът е извършен от „Ислямска държава”.

„Всички терористични актове се движат една крачка преди службите за сигурност. Много трудно, дори невъзможно, е да се предвидят действията на терористите (…) Тероризмът е това – освен че има жертви, се всява ужас у гражданите”, добави той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.