Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

Студ и сняг усложняват обстановката на Балканите

Ирмена Чичикова: „Не ме докосвай” беше пътешествие и приключение

Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Осъдиха семейство да отпуши канализационна тръба

Районният съд в Търговище осъди семейство от първи етаж на блок да отпуши канализационна тръба, минаваща през имота му, за да може съседите от втория да влязат в банята си, която била неизползваема близо половин година.

Решението по комшийската война, която започнала около коледните празници през 2015г., подлежи на обжалване пред Окръжния съд. С казуса за запушената тръба се занимавала и прокуратурата, но тя излязла с отказ да образува наказателно производство.
Семейството с блокираната баня потърсило правата си в съда, позовавайки се, че не може да ползва собствеността си, а комшиите от долния етаж ги възпрепятстват за това. Те поискали от съда хората от първия да „преустановят запушването на канализационната тръба за отпадни води, минаваща през техния апартамент”. Комшиите пък отсекли, че не са запушвали проблемната тръба. Тя била в стената и не се виждала.

Изнервящата история тръгнала от първия етаж, когато първо се наводнила банята на собствениците на този апартамент. Повредата в канализацията, която поемала водата и от горното жилище, била в мазите. Собственикът на съответната изба дал разрешение да влязат да отстранят проблема и всичко се оправило, но за няколко часа. На другия ден от сифона в банята на втория етаж почнала да излиза вода. Този път се оказало, че запушването е в частта на тръбата, която минавала през жилището на първия етаж. Собствениците му обаче отказали за отстранят проблема. Според свидетел той бил заради боклуци, попаднали в тръбата.

Съдът назначил техническа експертиза, която установила, че е блокиран участък от канализацията, намиращ се над 20 см. от пода в банята на първия етаж. Причината за запушването на тръбата, както и дали е нарушена нейната цялост, не можело да се установи, тъй като тя била зад облицовката в банята.

Съдът не се ангажира с мнение по въпроса дали собствениците от първия етаж имат отношение към запушването, умишлено или случайно, както и дали въобще е предизвикано от тях.

„Но фактът, че това запушване е в общата част, която се намира в техния имот, ги задължава да предприемат нужното за отстраняване на повредата. Именно с отказа си да сторят това, създават пречки за ищците да упражняват в пълен обем правата си”, гласи решението. С него семейството от първия етаж е осъдено да отпуши тръбата, намираща се в имота им. Освен това трябва да платят 450 лв. на съседите си, за направените от тях разноски по делото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.