Шофьор на лек автомобил е пострадал тежко след като е катастрофирал с два автобуса, превозващи деца край село Антон

Стоичков: В казармата исках да напусна България

Нина Добрев: Обичам те, мамо, до луната и обратно Звездата сподели множество фотографии, на които е заедно с майка си

„Росатом“ обяви, че ще участва в търга за строителството на АЕЦ „Белене“

САЩ вдигнаха митата за китайската стомана, внасяна през Виетнам

Кампания “Селфи с книгата, която чета” стартира в Търново Близо 60% от българските мъже не са прочели нито една книга през изминалата година, а при жените този процент е 42.2%

Мотофреза размаза мъж насред село

Германия бави предаването на наш наркопласьор

Задържаха двама телефонни измамници в Силистра

Николина Ангелкова: Българските услуги в СПА туризма са на много високо ниво, дестинациите са с потенциал да ги доразвият

Радев в Сочи: Поднових поканата си към президента Путин да посети България (ВИДЕО)

Форматът на Първа лига остава, полемиките за него – също

Условна присъда за търговец, крил 130 000 лв. данъци

Таско Ерменков получи Златен скункс

Патриотът Михов от ВМРО: Нека не лъжем децата, че геноцидът Баташко клане е другарско „сборичкване“ между братски народи!

Военни взривове убили делфините?

Премиерът забрани улова на риба в районите с популация на защитения вид

Няма ветеринар, който да прави аутопсия на труповете им

Масовият мор на делфини в Черно море е заради детонация по време на военно учение, твърдят рибари, свързали се с „Труд“. „Хвърляха се бомби, тътенът се чуваше чак тук, на брега. Нас ни нарочват за виновни за смъртта на бозайниците, но истината е, че те сега не ни пречат, тъй като рибата, с която се хранят, се е изтеглила навътре в морето на прохлада”, разсъждават морските вълци.

„При детонации силата на звука е 170 децибела, а тя вреди на вестибуларния апарат на делфините. Вследствие на това те се дезориентират и се губят. При малките това е фатално, защото сучат на два часа и когато са далеч от майките си, умират“, заяви пред „Труд“ доц. д-р Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология към БАН във Варна. Той поясни, че за да се разбере причината за смъртта на делфините, трябва да се направят аутопсии на труповете им. „Но няма назначен ветеринар, който да ги извършва. Точно затова не може да се твърди със сигурност каква е причината за смъртта им“, добави доц. д-р Райков. Експертът поясни, че бозайниците може да са умрели в Румъния, а течението да ги е докарало до родните брегове.

От началото на годината са открити 108 мъртви делфини по крайбрежието, от тях 77 по Южното Черноморие, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Днес отново имаме два сигнала за изхвърлени бозайници на брега. Вълнението е голямо и затова те бързо се озовават на пясъка. Само два от тях са били с липсващи глави, но те са разложени, така че трудно може да се прецени дали са убити. Следи от насилие над мъртвите бозайници няма”, каза Тонка Атанасова, шеф на РИОСВ в Бургас.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че забранява риболова в районите в Черно море, в които има популация на делфини. „До седмица Министерството на околната среда и водите ще обяви точни данни къде в Черно море се намират тези зони. По време на срещата ни с еколозите обсъдихме и други мерки, с които да допринесем за преустановяването на различните бракониерски практики в морето. С промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които предстои да бъдат обсъдени с неправителствени организации, преди да бъдат внесени в НС, ще подпомогнем превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето ни“, написа премиерът във фейсбук.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.