На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Пловдив става европейски център на научни изследвания, иновации и съвременна индустрия

Пловдив има невероятен шанс и всички нужни предпоставки да се превърне в европейски център на научните изследвания, иновации и съвременната индустрия, стана ясно в петък на бизнес форум с участието на заместник-министъра на образованието Иван Димов, председателя на БАН академик Стефан Воденичаров, водещи предприемачи от региона и представители на местните университети.

Темата на форума бе „Научните изследвания и иновациите – основа за ускорено развитие на икономиката в Пловдивския регион“, а акцентът бе поставен върху развитие на информационните и биотехнологиите и създаването на Център по мехатроника и чисти технологии.

„Темата е много важна и крайно време е да създадем условия за по-тясна връзка между бизнеса, индустрията и научната общност. Пловдив индустриално се развива много добре, икономически регионът върви напред, а в този програмен период една от основните програми на ЕС – ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще инвестира близо 1 млрд.лв. в науката. Непременно трябва да се възползваме от тази възможност. Имаме шанса да надградим научния потенциал в града, да привлечем още хора и с помощта на бизнеса да създадем още по-голям научен капацитет, който да дава добавена стойност в региона. Науката е всичко!“, заяви домакинът на форума и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Той даде за пример ЕС и Северна Америка, в които основната добавена стойност в икономиката идва от иновации, патенти и нови технологии.

„Пловдив има реален шанс да бъде един от четирите центрове за върхови постижения у нас. Тук има огромен научен потенциал, съсредоточен в четирите основни университета, в регионалните центрове на БАН и на Селскостопанската академия. Имаме реален шанс да привлечем 70 млн.лв. за наука по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, което е уникална възможност“, коментира още зам.-кметът Стоянов.

Четирите вуза, които се включват, са ПУ „Паисий Хилендарски“, Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет и Аграрният университет. Част от парите ще отидат за сгради и оборудване, но финансирането ще е предимно за специфична техника и издръжка в средносрочен план, за да може центърът да се развие за 6-7 години. Очаква се програмата да се отвори през септември и до края на 2016 г. да може да се кандидатства по нея.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.