Министър-председателят на Армения подаде оставка

Британски финансов експерт съди Фейсбук за фалшиви реклами от негово име

Иновативни идеи със сериозен потенциал на пролетния бургаски Хакатон

Обраха турист в резерват “Мадара”

Паркиран автомобил пламна внезапно

Откраднаха камион, превозващ 8 хил. билета за “Дисниленд” в Южна Калифорния

Цветанов на дискусия за новите закони за шофьорите: Защо да не сложим поне 3 камери на отсечка като София-Пловдив

Хванаха бургазлия да “готви” дрога в Сливен

Зам.-кметът на “Младост” Румен Русев пред “Труд”: Иванчева бавеше всичко

Третото дете на Кейт и Уилям е момче

Благоевград и още четири общини ще изграждат инсталации за преработка на отпадъци

Жандармеристката, уцелена от бомбичка: Това не успя да ме пречупи

Земеделски производител и авери нападнали младежи да признаят кражба на гориво

Плащаме по-скъпо и за по-некачествени храни от хората на Запад Ядем шоколад с по-малко какао, а децата ни - мляко с повече палма

Съветът на Европа: Общественото отношение към мигрантите и бежанците в България е отрицателно

Пловдив става европейски център на научни изследвания, иновации и съвременна индустрия

Пловдив има невероятен шанс и всички нужни предпоставки да се превърне в европейски център на научните изследвания, иновации и съвременната индустрия, стана ясно в петък на бизнес форум с участието на заместник-министъра на образованието Иван Димов, председателя на БАН академик Стефан Воденичаров, водещи предприемачи от региона и представители на местните университети.

Темата на форума бе “Научните изследвания и иновациите – основа за ускорено развитие на икономиката в Пловдивския регион”, а акцентът бе поставен върху развитие на информационните и биотехнологиите и създаването на Център по мехатроника и чисти технологии.

“Темата е много важна и крайно време е да създадем условия за по-тясна връзка между бизнеса, индустрията и научната общност. Пловдив индустриално се развива много добре, икономически регионът върви напред, а в този програмен период една от основните програми на ЕС – ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, ще инвестира близо 1 млрд.лв. в науката. Непременно трябва да се възползваме от тази възможност. Имаме шанса да надградим научния потенциал в града, да привлечем още хора и с помощта на бизнеса да създадем още по-голям научен капацитет, който да дава добавена стойност в региона. Науката е всичко!”, заяви домакинът на форума и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Той даде за пример ЕС и Северна Америка, в които основната добавена стойност в икономиката идва от иновации, патенти и нови технологии.

“Пловдив има реален шанс да бъде един от четирите центрове за върхови постижения у нас. Тук има огромен научен потенциал, съсредоточен в четирите основни университета, в регионалните центрове на БАН и на Селскостопанската академия. Имаме реален шанс да привлечем 70 млн.лв. за наука по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”, което е уникална възможност”, коментира още зам.-кметът Стоянов.

Четирите вуза, които се включват, са ПУ “Паисий Хилендарски”, Университетът по хранителни технологии, Медицинският университет и Аграрният университет. Част от парите ще отидат за сгради и оборудване, но финансирането ще е предимно за специфична техника и издръжка в средносрочен план, за да може центърът да се развие за 6-7 години. Очаква се програмата да се отвори през септември и до края на 2016 г. да може да се кандидатства по нея.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.