Г-20: Надяваме се да видим Великобритания като близък партньор на ЕС

"В бъдеще се надяваме да видим Великобритания като близък партньор на ЕС", се посочва в комюникето на финансовите министри и централните банкери след края на двудневната среща на Г-20.

Участниците обещаха да удвоят своите ангажименти да използват всички налични инструменти на провежданите от тях политики, за да стимулират икономическия растеж, притеснявайки се, че безбройните "насрещни ветрове" рискуват да вкарат световната икономика в коловоз на доста нисък растеж, предаде БНР.

За разлика от предходните месеци, когато китайските икономически проблеми подхранваха основно паниката на финансовите пазари, акцентът на проведената през уикенда среща на световните финансови лидери от Г-20 се премести върху изненадващия британски вот за напускане на Европейския съюз, неотдавнашния неуспешен опит за военен преврат в Турция и серията ужасни кървави терористични атаки в Франция и Германия, които могат да влошава перспективите пред икономическия растеж в световен план, както и върху заплахите, идващи от банковата криза в Италия. Поради това юлската финансова среща на Г-20 в Ченгду, Китай, контрастира с предходната аналогична среща, проведена през февруари в Шанхай, Китай.

Сред най-ярките проблеми групата на 20-те най-силно развити икономики цитира изненадващото решение на Великобритания от края на миналия месец да напусне Европейския съюз.

Делегациите на Великобритания и ЕС се обединиха около необходимостта за намаляване на глобалната несигурност в резултат на Brexit, но се появиха различия относно времето, когато това може да стане факт. Докато европейските чиновници призоваха Лондон да не "губи време" за решаването на проблема, британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че страната му ще изчака с официалното уведомление на Брюксел относно излизането на страната от Съюза, докато тя не бъде напълно подготвена за сложните преговори по развода.

Дори и тогава глобална несигурност по отношение на развода вероятно ще продължи, посочи Хамънд. Несигурността ще приключи едва след като новото споразумение бъде факт, каза той, като добави, че Английската централна банка ще използва това време, за да приложи всичките необходими парични инструменти, ако това е необходимо, за да стабилизира финансовите пазари.

През миналата седмица Международният валутен фонд, който действа като икономически съветник на страните от Г-20, намали прогнозата си за растежа на световната икономика, подчертавайки, че подхранваната от Brexit несигурност ще натежи върху инвестициите и потребителското доверие. Икономистите на МВФ и редица от финансовите шефове от Г-20 са загрижени, че политиците разчитат твърде много на паричната политика като инструмент в подкрепа на икономическия растеж и се призоват едни други да засилят сериозните икономически ремонти, предназначени за повишаване на производителността и за засилване на бюджетните стимул, когато това е възможно.

Само и единствено паричната политика не може да доведе до балансиран икономически растеж, заявиха от Г-20.

В светлината на неотдавнашните събития ние повтаряме нашата решителност да използваме всички налични инструменти – парични, фискални и структурни – индивидуално или колективно, за да постигнем нашата цел за силен, устойчив и балансиран икономически растеж, се подчертава в комюникето.

На фона на настоящата валутна нестабилност страните от Г-20 също така потвърдиха ангажимента си да избягват използването на валутните курсове, за да получат конкурентно предимство и да осъществяват тясно сътрудничество относно политиките им за обменните курсове.

Групата Г-20 също така определи излишъка в производствения капацитет като заплаха за световната икономика, отправяйки по този начин предупреждение към свръхпроизводство на стомана и на други продукти от страна на Китай, което подкопава индустриите зад граница и инфлационните цели в целия свят.

Ние също така признаваме, че субсидиите и другите видове подкрепи от страна на правителствата или от спонсорираните от правителствата институции могат да причинят изкривявания на пазара и да допринесат за проблема с глобалния излишен капацитет, който изисква нашето внимание, посочват от Г-20.

Въпреки че Китай не беше конкретно посочен в комюникето, трябва да се има предвид, че страната държи около 50% от световното производство на стомана. Чуждите индустрии и техните правителства обвиняват азиатския гигант в несправедливо подбиване на цените на техните пазари чрез продажба на стоки на цени под тяхната производствена себестойност.

Структурните проблеми, включително и излишният капацитет при производството на стомана и в други индустрии, изострят допълнително слабото глобално икономическо възстановяване и депресират пазарното търсене, като причиняват отрицателно въздействие върху търговията и трудовия пазар, заявиха от Г-20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят