Български студенти протестираха в Берлин срещу нарушаването на човешките права в Северна Македония

Български студенти в Берлин протестираха на една от трите демонстрации, организирани от Инициативен комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“ (по името на родната махала на Яне Сандански) срещу вътрешната политика на Северна Македония.

Младите хора искат да предизвикат вниманието на европейските институции и международната общественост, заявявайки, че българският народ няма да търпи системното нарушаване на човешките права в съседната ни страна и поругаването на български национални символи на нейна територия.

В петиция до представителството на Европейската комисия в Берлин организаторите недвусмислено заявява, че подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в Европейския съюз, но те няма да получат зелена светлина от София докато не бъде сложен край на дискриминацията на българи в нея.

Като такъв пример недоволните посочиха принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история или самоличност.

Следващите протести са замислени на 6-ти декември в Париж и на 15-ти в Брюксел с настояване за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа