COVID паспортите разделят обединена Европа

Принудителната ваксинация е срещу демокрацията

Още няма консенсус за такъв документ

Москва осъди неотдавнашното решение на срещата на върха на ЕС за въвеждането на ковид паспорти. Според външния министър Сергей Лавров появата им ще означава принудителна ваксинация, което противоречи на основите на демокрацията. Но и в самата Европа няма консенсус за необходимостта от този документ, който между другото е свързан с отварянето на вътрешните и външните граници на ЕС.

Въвеждането на „ковидни паспорти“ в ЕС означава принудителна ваксинация срещу COVID-19, заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник. „Оказва се, че тази идея противоречи на правилата на демокрацията, защото в страните от ЕС има решение, че ваксинацията е доброволна. Ако бъде въведен „ковид паспорта“, това ще противоречи на принципа на доброволността. Това означава, че хората ще бъдат принудени насила, ако разбира се, искат да се придвижват. А в Европа, без това движение между страните-членки на ЕС, населението трудно може да си представи живота“, каза Лавров.

Миналата седмица лидерите на ЕС се съгласиха за необходимостта от въвеждането на електронни сертификати за ваксинацията в бъдеще. Канцлерът Ангела Меркел, горещ привърженик на тази идея, обяви това след виртуалната среща на върха. В Германия тя вече е решила да се разработи този документ. Както предлага Меркел, притежателите на сертификати, в които ще бъде добавена и обичайната "паспортна" информация за гражданите, ще могат да пътуват свободно в рамките на ЕС. И това също така, може да се превърне като условие за влизането в ЕС от трети страни.

Но не всички държави от Шенген споделят ентусиазма на Меркел за това. Зависимите от туризма страни в Южна Европа, като Гърция и Испания, подкрепят въвеждането на паспорти, но повечето от техните северни партньори все още се съмняват, че документите ще гарантират здравето на влизащите чужденци в определена държава. Противно на думите на Меркел, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че срещата на върха не е взела никакви практически решения по документите.

„Нуждаем се от поне още 3 месеца, за да обработим цялата техническа информация, която трябва да бъде координирана, за да създадем и използваме такива паспорти“, каза тя неясно. Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел също призна, че все още не е ясно как могат да се използват тези документи и как ще бъде осигурено тяхното взаимно признаване в ЕС.

Президентът на Сърбия вече осъди ЕС заради идеята за паспортите, а Кремъл обеща да следи за този процес на въвеждането на такива документи, „доколкото това ще ни касае“.

COVID паспортите се комбинират с правата на човека по същия начин, както решението да не се пускат руснаците, живеещи в Крим, в Шенген, сигурен е Андрей Климов, заместник-председател на комисията по международни отношения на Сената, и добави, че ЕС по принцип не е в приятелски отношения с международно право. „В нашата страна са необходими архиви за ваксинацията, така че човек да не получи ваксината повторно. Това е обичайната отчетна система и вие ако не сте се ваксинирали няма да получите удостоверение по тази тема. И с COVID паспорта, предполагащ различна степен на свобода на движение за различните лица, възникват много правни, морални и етични въпроси", каза Климов.

Свободата на движение е едно, но свободата да се ваксинираш не е нещо напълно различно, смята Климов. Освен това историята с „паспортите“ зависи от отношението на властите на различните държави към определени ваксини. „Например унгарски гражданин е получил ваксината Sputnik V, която е одобрена от Будапеща, но не е одобрена от органите на ЕС. И какво става сега?". Освен това появата на тези документи ще доведе до увеличаването на измамите на база това основание, сигурен е сенаторът.

„Някои хора са били ваксинирани, други са преболедували, но нямат паспорти, а имат антитела срещу вируса. А някои други по медицински причини не могат да бъдат ваксинирани. И какво, ще бъдат дамгосани ? Европейците трябва да се отидат на сайта на СЗО, за да проучат сериозно подобни проблеми. В противен случай ще има огромна дискриминация", казва другия заместник-председател на комисията по външни работи на Сената Владимир Джабаров.

Както се надява Джабаров, когато бъде постигнат популационният имунитет в света и пандемията отшуми, проблемът ще изчезне от само себе си, „но засега разделянето на хората на базата на наличието или липсата на паспорт е изпълнено с големи конфликти".

Според Дмитрий Кошко, председател на Координационния съвет на руснаците във Франция, споровете за въвеждането на паспорти продължават в Западна Европа от самото начало на ваксинацията.
„Наскоро президентът Еманюел Макрон даде да се разбере, че във Франция няма да има сертификати за ваксинация. Макрон обаче е нестабилен в своите решения. Днес, казва едно, но утре може да промени коренно мнението си. Тоест няма гаранция, че сертификатите няма да бъдат въведени“, обобщава Кошко. 

Що се отнася до руските ваксини, тази тема първоначално беше много политизирана. „В началото имаше много негативи в медиите за Sputnik V, а за другите ваксини малко се знаеше и около тях имаше атмосфера на недоверие. Затова все още е трудно да се предскаже как ще се държат френските власти в ситуацията с руските туристи, които например искат да дойдат да се пекат на Лазурния бряг или да карат ски в Алпите. А общественото мнение тук е по-загрижено за другия проблем, че самата ваксинация не върви много добре. Няма достатъчно ваксини и много други неща, и към момента този процес не е стартирал напълно'', казва Кошко.

От какво се страхува президентът на Руската асоциация по международно право Анатолий Капустин, ако властите на ЕС все още не признаят Sputnik V и ако руските туристи не бъдат допускани в Шенген поради тази причина дори и след края на пандемията, тогава „веднага ще започнат скандалите".

„Ако Брюксел изисква от руснаците, желаещи да дойдат в Шенген, да получат предварително COVID паспорт по условията на ЕС, тогава ние можем да въведем нашите собствени огледални изисквания. И тогава европейците също няма да могат да идват в Русия и ще настъпи хаос. Но все пак се надявам, че Брюксел ще поддържа един разумен подход. Най-вероятно ще бъдат сключени споразумения за подобни документи с Русия и с другите страни, които не са част от Шенген“, прогнозира Капустин.

Както написа вестник ''Взгляд'' през декември, Държавната дума не изключва, че Русия наистина може да отказва да пуска на своя територия тези, които не са били ваксинирани със Sputnik V или друга руска ваксина. Според депутата Генадий Онищенко, „основният критерий за забраната ще бъде честотата на заболяванията при хората. Ако в Русия има високо ниво на заболеваемост, тогава ЕС ще има причини да не допуска руските граждани. Ако руските показатели са по-добри от европейските, тогава ние няма да ги пускаме вече”, обещава депутатът.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения