Daily Mail: Руската икономика укрепва и расте въпреки западните санкции

Европа се „прострелва в крака“ със своята стратегия за санкции

Западните санкции не направиха нищо, за да възпрат Русия от продължаване на нейната агресия в Украйна и може дори да навредят на Великобритания и Европа повече, отколкото на Москва, докато Владимир Путин продължава да води война срещу Киев, пише Daily Mail.

Повече от две години след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че „рублата ще се превърне в развалини“ от санкциите, руската икономика изглежда по-устойчива с растеж на БВП, който достигна 3,6% през 2023 г. – изпреварвайки всяка страна от Г7 .

Вместо това, усилията на Запада да осакати военните усилия на Кремъл чрез замразяване на средства, зареждане на руски банки от международни платежни системи и прекратяване на търговията само подтикнаха Москва да изгради по-добри отношения с други международни партньори, включително Китай и Иран.

Сега експерти бият тревога, предупреждавайки, че Великобритания и нейните европейски партньори само ще станат по-слаби пред враговете си - и по-подчинени на САЩ - ако санкциите продължат бързо.

Говорейки ексклузивно за MailOnline, д-р Ксения Къркъм, специалист по икономическа война в Кралския колеж в Лондон , каза, че Европа се „прострелва в крака“ със своята стратегия за санкции и е тласнала Русия да „избяга от западните механизми на контрол“ и да стане по-самостоятелна - разчитащ.

А Алън У. Кафруни, професор по международни отношения в колежа Хамилтън в САЩ, твърди, че решението на Европа да прекъсне руския внос на петрол и газ не е нанесло нищо друго освен да навреди на собствените им икономики и да напълни джобовете на американските корпорации – и всичко това, докато Русия продължава да изнася неговите въглеводороди се намират на изток необезпокоявани.

„Безмилостният ангажимент на Запада да накаже Русия с икономическа война вече продължи десетилетие.

Америка и ЕС наложиха санкции на руски субекти още през 2014 г. след анексирането на Крим, тактика, която според външното министерство на Обединеното кралство има за цел да „възпре, разстрои и демонстрира“ – тоест да възпре по-нататъшната руска агресия, да разруши нейните нечестиви дейности и демонстрират решимостта на Запада.

Но цялостното нахлуване в Украйна от руските сили през февруари 2022 г. кристализира провала на санкциите като форма на възпиране, като мерките очевидно не успяха да спрат Кремъл да продължи напред с насилствените си цели”, пише още изданието.

„Санкциите повлияха изключително много на поведението на Русия, но не в посока на заявените цели от държавите изпращачи“, каза д-р Къркъм.

„Ако целта беше да се възпре Русия, тогава санкциите бяха явно контрапродуктивни – те просто направиха Русия по-агресивна към Запада, особено към САЩ.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа