Дания в траур на световното, от Върховния комитет на Катар им отговориха

Националният отбор на Дания ще носи траурни фланелки по време на световното първенство по футбол в Катар, с които ще протестира срещу погазването на човешките права в страната - домакин. Титулярните фланелки ще бъдат изцяло червени, а резервните - черни. "Цветът на траура", написаха от Hummel, фирмата - производител, в "Инстаграм". "Подкрепяме датския национален отбор по футбол във всичко, но това не бива да бъде възприемано като подкрепа и за турнира, за чието провеждане загинаха хиляди хора". 

Политическите лозунги са забранени от ФИФА, но носенето на фланелки в един цвят не е. 

Върховният комитет на Катар публикува официален отговор на протеста на датчаните: "Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти", се казва в изявлението.

"Същият ангажимент сега е в сила за 150 хиляди работници в различните сектори за турнира и 40 хиляди работници в хотелиерството. Тежестта винаги трябва да бъде на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят, включително и в Дания. Работата на Върховния комитет е призната от множество организации в международната общност за правата на човека като модел, който е ускорил прогреса и е подобрил живота на хората", добавят организаторите.

"Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. Както всяка страна, напредъкът по тези въпроси е пътуване без край и Катар е ангажиран с това пътуване. Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel", пише в официалното изявление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт