Дипломатически скандал в групата ни за евроквалификациите - ще се вее знамето на Велика Унгария, чийто територии принадлежат на 7 страни

Европейската футболна асоциация (УЕФА) одобри искането на Футболната асоциация на Унгария знамето на "Велика Унгария" да не се третира като политически символ. Това означава, че това знаме ще може да се появява на мачовете на националния отбор на Унгария и в рамките на квалификациите за Европейското първенство, в която група е и България, съобщи сръбският вестник "Телеграф". Това, което със сигурност е необичайно, е, че знамената ще имат карта, представяща бившата територия на Унгария, части от която днес принадлежат на Сърбия, Словения, Румъния, Украйна, Хърватия, Словакия и Австрия. След Първата световна война тези територии са присъединени към споменатите съседни държави. УЕФА реши, че това не е екстремистки символ.

"Унгарската федерация поиска ясно решение от УЕФА относно разрешението за показване на историческия символ. Приемайки нашите аргументи, тези две организации признаха, че тук няма расистко поведение. Това обаче не важи за допълнителните символи и надписи, както и песните на феновете", се посочва в изявлението на Унгарската футболна федерация.

Веднага политици от Румъния казаха, че подобно решение е недопустимо и че УЕФА изобщо няма точната информация и че не знае историческото значение на този символ.

Сърбия посреща Унгария на 7 септември в Белград, а гостува в Будапеща на 14 октомври. Очаква се на тези два мача да има ексцесии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят