Домусчиев: Всички плащаме за разхищенията в енергетиката

Снимки: Цветан Томчев

Всички ние – предприемачите и работниците плащаме за липсата на реформи и разхищенията в енергетиката. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на специална пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели, на която те представиха приоритети си за тази година. Миналата година не постигнахме съществен напредък по много от темите, които повдигнахме в сферата на енергетиката, посочи Домусчиев. Според него на-спешната мярка е да се подпише споразумение за осигуряване на ликвидност на пазара на електроенергия на сегмент Ден напред, в който да се обвържат както борсата, така и дружествата от системата на Българския енергиен холдинг. Причината е, че досегашното такова споразумение изтече на 19 януари, обясни председателят на КРИБ.

Бизнесът настоява още за енергийна стратегия до 2030 г. с поглед до 2050 г. , както и осигуряване на свързаност на пазара на енергия на сегмент Ден напред. Имаме уверението, че до началото на есента това ще стане. Така ще се постигнат пазарни цени на електроенергията у нас.

Работодателите ще настояват и за нотификация от ЕК на механизма за търговете за капацитет. Отдавна настояваме и за промяна в договорите с американските централи в съответствие с условията на ЕК за държавна помощ, допълни Домусчиев. Бизнесът иска още да се увеличи капацитета на КЕВР, за да може да извършва разследвания, да се насърчи производството и съхранението на ток от ВЕИ за лични нужди, като това стане с отпадането на ненужни такси, допълни председателят на КРИБ.

Коментари

Задължително поле