Еленко Божков: 21 километра път от Девин до Михалково са оскъпили проекта "Цанков камък"

Еленко Божков Снимка: БНР

Проектът "Цанков камък" се оскъпява особено от изграждането на един път, който е в участъка Смолян – Стамболийски, т.е. участъкът Девин – Михалково, 21 километра. Това е един сериозен дефект, на целия проект.  Освен това той не е в активите на НЕК, а "виси" на НЕК като финансиране. Нникой не ще този път да го експлоатира и да го стопанисва. Това каза в предаването "12+4" по БНР експертът и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков.

Според експерта правителството трябва да вземе решение за стопанисване на пътя, но това не трябва да бъде НЕК. В ефира на обществената медия той оспори и компетентността на тези, които подават жалбата за язовир "Цанков камък", и обави, че са далеч от темата като информация и експертиза.

"За да се доближа максимално до понятийния апарат и инструментариум на тези, които са внесли жалбата, ще кажа, че не е достатъчно да си видял апарат за електрошок или гинекологичен стол, за да имаш претенции да бъдеш психиатър или гинеколог. Т.е. много са далече и информационно, и като експертиза, и квалификация тези, които подават жалбата, за да може да се разбере нещо, а още по-малко, за да може прокуратурата или тези, които ще се занимават, да могат да си съставят някакво мнение за това изобщо какво се случва", поясни Божков и веднага представи своето ескпертно становище:

"Какво разбирам аз от цялата работа? Разбирам, че след 7-годишна експлоатация се налага проверка, правила, вътрешни, а вероятно и договор, на дъното на язовирната част. Там още при изграждането и при проектирането на проекта се знае, че заради една река, която върви по дъното на язовира и на която е трябвало да се извършват противофилтрационни мероприятия, е трябвало тези противофилтрационни мероприятия, състоящи се в изграждане на мембрана, на пръскан бетон и на инжекционни завеси, да се защити самото дъно от тези неща. Всички тези мероприятия са извършени и сега се прави преглед на най-деликатното от тях – геомембраната".

Според Божков централата няма чак такова значение за енергетиката у нас, а ползите са по-скоро социални и за контрол на речните разливи.

"Непрекъснато се говори за това, че обектът има електроенергийно значение.Твърдението им, първо, че централата е 80 мегавата, е невярно, тя е с 86 мегавата инсталирана мощност. Не представлява кой знае какъв интерес от електроенергийна гледна точка като базова мощност, тя има значение като върхова мощност, че освен това има още почти 2 мегавата, които са разположени на екологичния минимум", обоснова становището си Еленко Божков.

Коментари

Задължително поле