EК отличи наши учени за пробив в диагностиката на рака на гърдата

Европейската комисия отличи екип от Техническия университет във Варна, разработил проект MаXIMA за създаването на триизмерни модели на гръдни тумори, предназначени за усъвършенстване на технологиите за откриване на рак на млечните жлези, съобщиха от висшето учебно заведение.

MaXIMA се сочи като световен пробив в прецизната диагностика на коварната болест. Той е реализиран с 998 050 евро по програма "Хоризонт 2020", като ТУ-Варна е водеща организация, а партньори са Католическият университет в Льовен, Белгия и Университетът "Федерико II" в Неапол, Италия.

В рамките на 2 г. учените са създали база данни с над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата, които след финала на проекта ще се ползват свободно от всички изследователи, разработващи техника за диагностика.

"Започнахме работа по този проект, защото ракът на гърдата е най-често срещаното заболяване при жените. Според статистиката на всеки 19 секунди една жена научава, че има злокачествен тумор на млечните жлези", поясни ръководителят на MаXIMA доц. д-р Кристина Близнакова от ТУ-Варна.

Екипът й е работил за подобряване на визуализацията на тъканите и на границите на раковите образувания при фазово-контрастната томография. Целта е изследването да бъде максимално щадящо за пациентката и същевременно ефективно да открива и на най-миниатюрните злокачествени образувания. Те все още остават неуловими за съвременната техника, тъй като са скрити в жлезистата тъкан, а резултатът е късна диагностика на голям брой случаи при млади жени.

С разработения от учените в ТУ-Варна метод дефектът ще се отстрани и лекарите ще могат да вземат много по-бързо решение за оперативно лечение. Разработката може да се прилага и за прецизна диагностика на тумори на черния и на белия дроб. В рамките на MаXIMA в момента се подготвя и мобилно приложение за самооценка, което ще помага на всяка жена да пресметне риска от появата на тумор на млечните жлези, уточниха от ТУ-Варна.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование