Fibank пуска детска карта за разплащане, вградена в гривна

Fibank (Първа инвестиционна банка) представи своя най-нов продукт, предназначен за деца - микрочип карта за разплащане, вградена в силиконова гривна. Как се плаща с нея беше демонстрирано по време на кръгла маса на тема „Ранното детско финансово образование”, организирана от банката. Инициативата е част от събития, с които се отбелязва „Европейската седмица на парите“.

С картата учениците ще могат да купуват стоки през ПОС терминал, без да носят пари в брой. Картата ще е налична след месец в клоновете на банката в страната. Тя е с дневни и седмични лимити, които се определят изцяло от родителя.

„Децата ще могат да плащат бързо и лесно на ПОС терминали дори в търговските обекти в района на училищата“, допълни Илона Станева, директор "Маркетинг и реклама" във Fibank. По думите й родителите ще могат да проследят в реално време баланса, лимита и локацията на детето.

„Още преди година създадохме първата дебитна карта за деца между 7 и 14 години и 14 и 18 години. Идеята на този банков продукт беше да създадем една социална отговорност при учениците“, уточни тя. По думите й голяма част от младежите между 14 и 18 години не правят разлика между дебитна и кредитна карта и не знаят откъде идват парите. Според проучване на MasterСard и Първа инвестиционна банка, направено през 2016 г. сред 1100 ученици от цялата страна, 36% от учениците между 14 и 18 години мислят, че кредитът е вид приход.

По време на дискусията директори на училища, психолози и банкери се обединиха около идеята родителите и институциите да обучават децата от най-ранна възраст на финансова култура.

Коментари

Задължително поле