Франция покани Русия без Путин на честването на годишнината от десанта в Нормандия

Франция покани Русия, но не и руския президент Владимир Путин, на честването на 80-ата годишнина от десанта на съюзниците в Нормандия, което беше едно от ключовите събития, решили изхода на Втората световна война. Путин не е желан гост във Франция заради заповедта за нахлуване в Украйна, съобщи Politico.eu.

Организаторите се надяват някой от представителите на Русия да присъства на отбелязването на този важен юбилей. Множество световни лидери, включително президентът на САЩ Джо Байдън, обявиха, че присъстват на честванията във Франция в началото на юни.
- Имайки предвид настоящите обстоятелства, президентът Путин няма да бъде поканен да участва в честването на съюзническия десант в Нормандия, потвърдиха организаторите, предаде AFP.

- На церемонията ще бъде отдадена почит на тези, които се изправиха, които страдаха и които се бориха и освободиха Европа, казаха организаторите.

През юни 1944 г. съюзническите войски кацат в Нормандия и откриват втори фронт в Европа, което води до поражението на нацистите през 1945 г. След първоначалните поражения войските на СССР преодоляват ситуацията на фронта и преследват германската армия през целия път до Берлин.
Интересното е, че това не е първият път, когато Путин не е поканен на честването на годишнината в Нормандия. Първият път беше през 2019 г. на 75-ата годишнина, когато сред гостите бяха британският премиер Тереза ​​Мей, кралица Елизабет II, принц Чарлз, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на САЩ Доналд Тръмп и др. Тогава Путин заяви, че дори не иска да присъства на церемонията:

- Защо все пак ми звънят? Кой съм аз, диригент в оперета? Имам достатъчно работа и тук, това абсолютно не е проблем - каза тогава Путин, съобщава Le Figaro. Въпреки анексирането на Крим няколко месеца по-рано, Путин получи покана да посети Франция през юни 2014 г.

- Не сме съгласни с Путин, но не мога и няма да забравя, че руският народ даде милиони животи по време на Втората световна война - каза Франсоа Оланд, тогавашният президент на Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа