"Футболът на утрешния ден" е проектът за Световно първенство на всеки 2 години, ФИФА предлага и само две паузи за националните тимове

Испанското издание Mundo Deportivo публикува предложенията за промяна на световния футболен календар на ФИФА, които включват провеждането на световно първенство на всеки две години. Първите ще се проведат през 2026 г. и 2028 г.

Това е документ от дванадесет страници, подготвен под заглавието „Футболът на утрешния ден“. Реформата цели броят на мачовете да не се увеличава, а футболистите да имат повече време за почивка. Документът започва с мотивите за промяната - текущият формат е остарял поради непрекъснатите паузи на националните отбори. Така предложението на ФИФА е те да се намалят само на два прозореца в бъдеще.

Има два варианта, които ФИФА обмисля - прекъсване на националните състезания през месец октомври и връщането им през ноември или единият прозорец да е през октомври, а другият - през март.

Другото голямо предложение се крие в идеята за световно първенство на всеки две години. Промяна, която ще започне да се осъществява през лятото на 2026 г. Според това предложение на ФИФА континенталните турнири няма да бъдат засегнати, тъй като те също ще се провеждат на всеки две години. По този начин ФИФА предвижда спора за купата на европейските първенства на УЕФА или Купата на Америка КОНМЕБОЛ да са през 2025 и 2027 г. ФИФА изтъква предимството, че така повече страни ще са домакин на събитие като Световното първенство. Засега УЕФА и Европа се противопоставиха ясно на това предложение, вече представено от ФИФА пред различните конфедерации.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят