II. Меглена Кунева, моралът и лъжата

Бившата вицепремиерка е водила преговорите за квоти за България в земеделския сектор “със смъкнати гащи“

Продължение от бр. 230

Проф. Андре Майсьо, президент на Световната асоциация на ядрените оператори, е най-ревностният защитник на АЕЦ „Козлодуй“. В писмо до тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски той пише: "Затварянето на 3-ти и 4-ти блок на централата е технически и политически скандал (...) Ще бъде повече от политически и икономически скандал и ще донесе огромни загуби за милиарди за българския народ“.

В „The Bulgarian Times” от 02.02.2016 г. четем: "Какво ви говори излъчването на българския политик Меглена Кунева? пари-власт-пари!“ Пак там Люба Кулезич: „Изпратихме писмо до Париж, в което питахме с какви мотиви е назначена, какво възнаграждение получава, занимава ли се банката („Париба“ - б.р.) с енергийни проекти. Ни вопъл, ни стон. Проверката ми обаче показа, че Кунева е член на борда в качеството си на независим участник (срещу много високо заплащане – 40 хиляди евро месечно). Колко независим обаче може да бъде човек, представен като член на Съвета за европейски политики?!“.

Бившите европейски колеги на Кунева били възмутени от факта, че тя скача от политиката веднага в големия бизнес. Дори Барозу, който я фаворизираше и лансираше („Момичето на Барозу“), бил огорчен и коментирал пред други комисари: „Меглена е нашето голямо разочарование. Източник от Европарламента, споделя, че „Европейската комисия порицава Кунева и приема специално решение и мерки срещу подобни действия, преценявайки, че това е “сериозен конфликт на интереси”.

Очевидно вместо към България, Кунева гледа към облагите от банка „Париба“.

Медийни публикации отбелязват, че се иска голяма дързост, нахалство и лицемерие след всичко онова, което сътвори Меглена Кунева като преговарящ и комисар, за да застане пред хората и да говори, че е „чиста“, „непорочна“, „необвързана“ и готова за президент на България. След като не успя с президентството, по указания на задкулисието, с много пари тя направи собствена партия, чрез която с „нокти и лакти“ се мъчеше да се добере до властта.

В свой коментар „Труд“ отбелязва:

„Щом прокуратурата не се самосезира след толкова много призиви и публикации, това поне може да направи Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Въпрос и отговор: Не е ли съвършено ясно, че единствената облагодетелствана от закриването на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" банка в света - BNP Paribas (пета по големина), дава законен явен рушвет на Меглена Кунева и Милко Ковачев, като ги назначава съответно в борда на банката, в Софийския и Лондонския офис на същата?! Каква наглост!!!”

Кунева и преговорите за присъединяване

Емил Кошлуков по TV7 (https://m.vbox7.com; Меглена Кунева – BG coffe) на 13.10.2012 г. коментира: "На каква цена Мадам YES ни вкара в ЕС? Земеделие: Кунева е пропуснала да ни осигури квота за производство на круши. Орязани сме откъм най-силния ни сектор – тютюнопроизводство. За лен и коноп България има символична квота – 13 тона дълги ленени влакна срещу 13 800 тона за Белгия, къси ленени влакна 48 тона за България срещу 10 350 тона за Белгия, за гордостта на България – доматите Кунева договаря 156 000 тона срещу 1 милион за Гърция и 2 милиона тона за Полша, захар – 4752 тона при потребление 198 000 тона и т.н. и т.н. Две години след влизането й в ЕС, България започва да води битки за предоговаряне на определените ни квоти в някои направления на земеделския сектор. Оказа се, че почти навсякъде мадам YES е водила преговорите по израза на един бивш румънски премиер “със смъкнати гащи“ (“Българите влизаха на преговорите със смъкнати гащи”).

И това са само част от гафовете в глава Земеделие!

Кунева и образованието

Меглена Кунева-Пръмова е безспорно най-слабият министър на образованието и науката от освобождението ни от турско робство. Само за 10 месеца тя разруши толкова, колкото всичките й колеги в най-новата ни история не можаха заедно. Ние писахме за някои от тях, да припомним и други.

Ето коментар на проф. Антоанета Христова, политически психолог от БАН пред „Frognews” на въпрос за скандала, който произведе министър Кунева, обявявайки обществена поръчка за реклама на образованието на стойност 2 млн. лв.: “Рекламата на образованието със запалки и антистрес топки е проява на изключително лош вкус, на липса на професионализъм... На този фон (спиране на достъпът до световните бази данни на българските учени, с които те се свързват със света), на който министерството не е способно да плати абонамента на тези база данни, е меко казано скандално да се прави обществена поръчка за 2 мил. лв. За такова нещо един министър трябва да си отиде... Не е възможно поръчката да не бъде синхронизирана, изговорена, подкрепена макар и без подпис, поради отпуск на министъра. Кунева е достатъчно опитна и знае, че не трябва да оставя писмени следи при хипотетично рискови решения... Качествените хора в министерството си мълчат, за да оцелеят... Топката е в техни ръце (на РБ), но те не я подхвърлят в тяхна полза. Засега там само един човек го прави и това е Меглена Кунева с помощта на Даниел Вълчев и съответно ефектите са за ДБГ.“

Никой не бе наказан за скандалната обществена поръчка, всичко бе потулено.

Искани оставки

Оставка на Меглена Кунева като министър на образованието: "НЕуважаема г-жо Кунева, молим ви да не закривате образованието ни така, както закрихте блоковете на АЕЦ-“Козлодуй“ (Петиция за оставката на Кунева по повод изваждането на народните танци от учебните програми – https://peticiq.com); „Г-жо министър, за мястото, което заемате, освен висше педагогическо образование, се изисква и Морал, Сърце и Душа, каквито вие, до колкото знаем, нямате!" - 15 700 харесвания - автор Мария Димитрова.

„Хиляди искат оставката на Меглена Кунева“ („Труд“ от 30.10.2016): „Над 12 000 искат оставката на министъра на образованието Меглена Кунева във връзка със скандала с ромските стипендии“.

Само за 10 месеца Кунева успя да замрази приетите на 17 и 18 февруари от Народното събрание важни поправки в Закона за висшето образование, касаещи изнесеното обучение, стопанската инициатива на ВУЗ, статута на изследователските университети, съсипа оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, зае се с народните танци, ромските стипендии, съсипа Медицински университет-София (МУС) и още много гафове и то за толкова кратък период! Представете си каква обществена поръчка за запалки и антистрес топки, за някакви си 2 милиона лева, бе планувала боркинята срещу корупцията!

Митът Кунева и ДБГ

Ето изказване на Дани Каназирева, бивш областен координатор на ДБГ в Пловдив от 7 април 2013бг.: “Този мит, че партията на Меглена Кунева ще бъде алтернатива на порочния политически модел, рухна с предизборната програма. Повярвахме в каузата, но се оказа, че България е София, а гражданите са на улица „Незабравка“. Госпожо Кунева, не ви вярваме. Всичко около този фалшив политически проект рухна. Митът Меглена Кунева рухна. Оказва се, че всичко е било политически пиар и няма нищо общо с реалността“. В Пловдив Дани Каназирева спука най-големият балон на партията на Меглена Кунева и тя остана без “гражданите на България“.

Заключение

Има ли нещо общо между Михаил Сергеевич Горбачов и Меглена Кунева (КуПена)?

В спомените си Буш Старши, президент на САЩ, разказва една случка: „Ще преговарят с Горбачов за цената, на която трябва да се изтеглят руските войски от тогавашната ГДР. Съветниците го подготвят така:до 40 милиарда долара веднага съгласие, при заявка за повече – пазарлък. Михаил Сергеевич с комсомолски патос поисква 10 милиарда. Буш се съгласява веднага. Не е ли това една от причините Горбачов да бъде мразен в Русия и обичан на Запад? Но със сигурност този подарък от разорения СССР към богатите САЩ е в основата на поредицата от “лекции“, които Горбачов чете в САЩ и му донасят няколко милиона долара. Това не е рушвет, както не е рушвет и това да си в борда на BNP Paribas, след като си загробил Родината си с някакви 10 милиарда евро, нали?

Кунева води борба с корупцията без да се щади (Джерджински - “Ще си починем, другари, в затвора“), привърженик е на анонимките и на всякакви доноси – важното е набелязаната от нея жертва да бъде смазана (Джерджински - “Ако все още не сте в затвора, то това не е ваша заслуга, а наша недоразработка“), изисква орган с извънредни пълномощия (с шеф, назначен естествено от нея ) да громи враговете (нейните) с цел борба с корупцията (по принципа “корупцията е далавера, в която тя не участва“). Тук няма как да не цитираме класика Дже­джински: “Правото да разстрелва, за ЧК е изключително важно, дори ако и мечът й попадне върху врата на невинен“.

Всички тези свои качества Меглена Кунева-Пръмова демонстрира с революционна решителност в погрома на Медицинския университет - София. За грубия натиск на Кунева върху одитиращите да намерят на всяка цена “нещо“, с което да се злепостави МУС и акад. Митев, си заслужава отделна публикация.

„Труд“ разкри поръчковия характер на одита на МОН с редица факти, но има много повече. За тях - в следващите публикации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване