Исторически първи и последен женски медал за България в бокса – Стойка Кръстева мачка в Токио

Исторически медал за България ще спечели Стойка Кръстева на Олимпиадата в Токио. Единствената българска състезателка в десетия ден на Олимпийските игри се класира за 1/2-финалите на боксовия турнир за жени и по този начин донесе минимум бронзов медал.

Той ще е последният български на олимпийски игри в бокса, тъй като този спорт може да отпадне от Олимпийското движение. Дали ще е златен, сребърен или бронзов, ще разберем в сряда. Със сигурност обаче той е първи за българка в този спорт на Олимпийски игри. При мъжете имаме 16 медала на Игрите общо през годините. 

В срещата от 1/4-финалите в категория до 51 кг. двукратната ни европейска шампионка победи втората поставена в схемата Юан Чан от Китай с 4:1 съдийски гласа. Следващият мач на Кръстева в Токио е на 4 август от 8:15 часа българско време срещу представителката на домакините от Япония - Цукими Намики.

Срещата започна с превъзходство за българската боксьорка. След първите три игрови минути резултатът бе 4:1 съдийски гласа в полза на Кръстева. Хегемонията й продължи и във втората част. Двукратната ни европейска шампионка контрираше добре набезите на Юан Чан с поредица от удари с ляво и дясно кроше, което отново и донесе преднина с 4:1 съдийски гласа. Очаквано, в последните три игрови минути Чан се опита да се върне в срещата, но Стойка Кръстева мъдро се защитаваше и дебнеше разколебаната си съперничка на контраатака. Българката усети опитите й за доминация и свали ръкавиците в знак на превъзходството си и отново спечели рунда с непълно съдийско единодушие от 4:1 глава.

Стойка зарадва треньора си Борислав Георгиев, който вчера имаше рожден ден. След срещата той лаконично отговори: „Медалът сме си го спечелили още в България”. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт