Иван Клисурски, кандидат за народен представител: Необходимо е да задържим младото население, защото без него няма бъдеще

Иван Клисурски е кандидат за народен представител от 21-ви МИР – Сливен. Роден в град София. Завършва средното си образование в Италианския лицей. Учи в Медицински университет – София. Предстои му дипломиране. Политическата си кариера започва от ПП „Има такъв народ“, от чийто листи вече беше избран в 46-ото Народно събрание и беше най-младият депутат в него.

- Господин Клисурски, Вие бяхте най-младият народен представител в 46-ото Народно събрание. Бихте ли представили себе си и мотивите, които Ви отведоха в парламента?

- Роден съм в град София. Получих средното си образование в Италианския лицей – с българска и италианска диплома, след което записах медицина в Медицинския университет в София. Основният ми мотив беше стремежът към промяна на статуквото, който се превърна в основен приоритет на ПП "Има такъв народ". Аз съм млад човек и искам да дам своя принос в сферите, които познавам, а именно медицината, здравеопазването, образованието и бизнеса. Познавам и ценя труда и по време на обучението си по медицина съм работил и продължавам да работя в сферата на здравеопазването – и не само.

- Предстои Ви дипломиране като лекар. Има ли връзка бъдещата Ви професия с политическата Ви кариера?

- Убеден съм, че има дълбока връзка. Медицината е най-хуманната професия и се радвам, че скоро ще бъда сред хората, които я упражняват. Обучението по медицина е трудно не само заради обема и сложността на материята, но и заради липсата на съвременни методи на обучение. За съжаление, в момента, студентите са безгласно съсловие, което обаче е бъдещето на страната ни. Искам, колкото и клиширано да звучи, ние младите хора да останем в България. Като бъдещ медик, логично е моят приоритет да е развитието на здравеопазването - осигуряване на набор от квалифицирани медицински специалисти във всички населени места, както и качествена доболнична помощ, правилно разходване на средствата. На плоскостта образование-здравеопазване би била подчинена моята политическа кариера.

На плоскостта образование-здравеопазване би била подчинена моята политическа кариера

- Какво Ви отведе в ПП "Има такъв народ" и още от самото начало ли споделяхте обща визия за българската политика?

- ПП "Има такъв народ" и възгледите на нейните членове бяха основната подбуда, за да вляза в политиката. Те се стремят към по-добрия живот, който се полага на всеки един българин. Имах възможността да представя автобиографията и качествата си лично пред нашия лидер - г-н Трифонов, който одобри кандидатурата ми. Моите виждания за здравеопазването се покриха с тези на "Има такъв народ" - създаване на електронно здравеопазване, демонополизация на здравната каса, установяване на ефективна амбулаторна помощ, както и работеща система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено. В Сливен срещнах много съмишленици от местната структура на ПП „Има такъв народ“ – все трудолюбиви и отдадени хора, които работят с огромен хъс.

- Вие сте млад, но амбициозен. Ползвате ли се с подкрепата на близките си хора?

- Близките ми ме подкрепят безусловно. Имам щастието да бъда част от сплотено и здраво българско семейство. Живея и се издържам напълно самостоятелно. Намират се хора, които често осъждат младостта ми, като твърдят, че нямам опит. Но пък имам огромна мотивация. Близките са тези, които ми напомнят колко знание и енергия нося в себе си. Затова и вярвам, че ще бъда полезен на страната си.

- За трети пореден път сте в листата на 21. МИР - Сливен. Вие не произхождате от този край на България. Мислите ли, че имате доверието на избирателите?

- ПП "Има такъв народ" винаги се е опирала на Конституцията - никъде в изискванията за народните представители не е предвиден режим на уседналост на кандидатите. Освен това народният представител е служител на целия български народ, а не само на жителите на мандатния избирателен район, който го издига. Област Сливен е едно прекрасно място, пълно с история и култура .

Проучвам миналото и настоящето на града, а с гражданите правим планове за бъдещето. Обикалям и се срещам с жители на общините и кметствата. Идеята ми е да градя и мисля, че всеки, който се е срещнал с мен, е останал с това впечатление. Доказателство за думите ми е, че благодарение на избирателите от Област Сливен аз бях част от 46. Народно събрание.

- А защо Сливен? Нима София не е по-привлекателната дестинация?

- Както вече казах, в местната партийна структура се запознах с мислещи и всеотдайни хора, с които гледаме в една посока – развитието на Област Сливен. София се превърна в центъра на жизнените интереси в България. Там са съсредоточени почти всички ресурси, населението, администрацията, застъпени са всички стопански сектори. Останалата част от страната запада, а подобно отношение на управляващите години наред е твърде безотговорно. Енергията на моята младост е точно това, което помага на позабравените прекрасни градове като Сливен, Котел, Нова Загора, Твърдица и селата да се възродят. Влюбих се в природата на този край, в уединението, в хората. Уверен съм, че мога да работя за развитието на тези населени места.

- Какво бихте предприели, за да направите живота на гражданите от Област Сливен по-добър?

- Разбира се, ще започна от вече споменатите сфери, в които съм най-добър - образованието и здравеопазването. Мога да впрегна усилия в разкриването на нови работни места - Сливен и Котел са градове с традиция в занаятите, а за Сливен - индустрията отдавна е приоритет. Нека не забравяме, че туризмът в местността "Карандила", в гр. Котел, в селата Медвен и Жеравна е добре развит. Акцентът върху природния и културния аспект на туризма би тласнал цялата област напред. Необходимо е да задържим младото население, защото без него няма бъдеще.

- Вярвате ли в успеха на ПП "Има такъв народ" в следващите избори?

- Не само вярвам, но съм и убеден в успеха на "Има такъв народ". Всички бихме искали да живеем по-добре и да имаме нормално бъдеще. Видно е как управлението на ГЕРБ ограби живота и надеждите на хората. Мога да стоя отстрани и да недоволствам, но мога и да се опитам да променя ситуацията. Призовавам избирателите да бъдат отговорни и мислещи.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2024. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България