Иван Стоянов: ЦСКА вдигна много летвата

БУЛФОТО

Иван Стоянов, бившият футболист на ЦСКА и "Лудогорец", се присъедини към мнението на треньорите на двата отбора Бруно Акрапович и Валдас Дамбраускас - предстоящото дерби ще бъде на надлъгване. Опитният халф няма фаворит в сблъсъка между първия и втория в Първа лига, но и не очаква голеада в събота следобед. Пред "Труд" бившият национал на България, играл на два пъти на стадион "Българска армия" и печелил титлата в Разград, коментира предстоящия мач от 19 кръг.

- Иване, предстои дерби, каквото ве по-рядко има в родния футбол - първи срещу вторти при разлико от едва 3 точки. Ти си играл в "Лудогорец" и ЦСКА, какъв мач очакваш?
- На този етап, наистина мачът предвещава да е интересен. Предстои истинско дерби. За мен са изравнени силите, също така няма фаворит. Доста вдигна летвата ЦСКА, а "Лудогорец" преструктурира състава и ще им е по-трудно.

- И двамата треньори говорят за шахматен дуел. Да очакваме ли голове, или по-скоро тактическо надлъгване?
- Двубоят ще е на надлъгване, по мое мнение. Всеки ще гледа съперникът да сгреши, което може да не е приятно за феновете пред телевизора, които ще очакват офанзивен футбол. 

- Върху кои играчи би акцентирал ти?
- Аз бих отличил българите и в двата отбора, защото са си наши. От "Лудогорец" бих отличил Антон Недялков и Кирил Десподов. Що се отнася до ЦСКА, там ми допада Георги Йомов, който се представя доста добре. 

- През последните седмици в ЦСКА се говори за всичко друго, но не и за футбол. Това влияе ли на играчите?
- Със сигурност влияе, това е неприятно. Дано да размислят собствениците и да останат, защото се вижда, че отборът върви на добър път. Вътре на терена се усеща това и дано си променят решението, за да се успокоят.

- Това, че и двата отбора са с с чуждестранни треньори показателно ли е?
- Отдавам го на съвпадение. Имаме доста кадърни треньори, които могат да свършат работа, но не им се дава шанс. 

- Ти спомена, че би акцентирал на българите, но от четвъртък се говори, че през следващия сезон ще може да има до петима извън Европейския съюз на терена. Това добре ли е на българския футбол или зле, защото от една страна се вдига качеството на отборите?
- Какво печелим? Вдигаме качеството на клубните отбори, но в същото време не правим нищо за развитието на националния. Не гледаме да разчитаме на българското, а да разчитаме на чужденците и после питаме защо не вървят нещата. Всеки си задава този въпрос, но не го оправяме никога проблема с младите. Наскоро някой каза, че вече всичко е бизнес, бизнес и интереси, няма спорт...

- Това ли е причината по-добрите ни родни играчи да са тези от твоето поколението?
- Изпъкват, защото на младите не се дава шанс. Пускат ги за по 1-2 мача и после спират да ги налагат. А е факт, че им трябва повече време, повече самочувствие и психически да укрепне в тима. Много е тежко...

- Наскоро обаче в интервю със Славиша Стоянович говорихме по темата и не беше много убедителен, че младите са готови на лишения в името на успеха?
- Това е другото, малко повече ги мързи. Ако не беше вуйчо ми (б.а Йордан Лечков) да ме натиска едно време, и аз съм имал желанието, но той ми казваше какво да правя...може би нямаше да съм това, което съм бил. Те сега всичко искат на готово. Стоят на лаптопите и телефоните. А имаме таланти, с които наистина трябва да се работи и ако им се покаже правилния път, ще се случат нещата. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ