Johnson & Johnson ще работи с германски учен за проучване на възможна връзка между ваксината срещу COVID-19 и образуването на тромбоза

Компанията Johnson & Johnson, в сътрудничество с Андреас Грайнахер, учен от университета в Грайфсвалд (Германия), ще работи за изучаване на връзката между употребата на ваксината срещу COVID-19 на Janssen и образуването на кръвни съсиреци при използвалите препарата, съобщава Reuters.

От средата на март, както посочва агенцията, Грайнахер анализира кръвни проби от хора, които след прилагането на ваксината срещу коронавируса на британско-шведския производител AstraZeneca са имали редки странични ефекти под формата на кръвни съсиреци. Сега ученият иска проби от лекарството Johnson & Johnson да бъдат изследвани в неговата лаборатория.

„Днес се договорихме с Johnson & Johnson, ще работим заедно“, обяви Грайнахер. „Най-важното нещо, от което се нуждая и това, което казах на компанията, е че трябва да получа достъп до препарата, тъй като ваксината на Johnson & Johnson не се предлага в Германия“, добави ученият.

На 20 април Европейската агенция по лекарствата (EMA) стигна до заключението, че кръвните съсиреци трябва да бъдат включени в списъка с редки странични ефекти на ваксината от Janssen, дъщерна компания на Johnson & Johnson. В същото време европейският регулатор подчерта, че ползите от употребата на лекарството продължават да надвишават рисковете. Според EMA, повечето усложнения са настъпили при жени под 60-годишна възраст. Въз основа на наличните данни е невъзможно да се идентифицират конкретни рискови фактори, се посочва в прессъобщението.

На свой ред, ръководителят на EMA, Емер Кук, увери, че в ЕС не са регистрирани случаи на тромбоза след употребата на ваксината на Janssen. В същото време тя поясни, че регулаторът ще продължи да проучва случаи на тромбоза след употреба на препарата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят