Как футболът се промени през 2020 година

Изминаващата 2020 година бе като никоя друга и в най-популярния спорт, който сякаш се промени огледално с ежедневието ни. Футболът определено трябваше да се нагоди към пандемията. През последните 12 месеца ФИФА и УЕФА бяха принудени да пренапишат част от правилата, а за първи път в историята не се състоя и европейско първенство. Клубните турнири Шампионска лига и Лига Европа оцеляха, но претърпяха сериозни промени в регламента. След подновяването на първенствата през лятото много аспекти на играта вече не са същите. Някои временно, други може да се окаже, че е в по-дългосрочен план.

Тройни и четворни смени

Доскоро се приемаше за изненада, ако даден треньор прибегне до двойна смяна в хода на мача. През последната година наставниците бяха принуждавани да извършват тройни, дори четворни смени. ФИФА и УЕФА разрешиха до пет промени в редовното време, които трябваше да се извършат в 3 прозореца. След края на изминалия сезон някои първенства се възползваха от новия правилник, други като Висшата лига решиха да върнат регламента до три смени. Юрген Клоп например остана разочарован от решението и държи на правото да се извършват до 5 смени. 

Съдийство

Изследване показа, че COVID-19 е повлияло пряко и върху съдийството. Липсата на публика явно е намалило напрежението върху реферите и те са започнали да показват около 1/3 по-малко картони на гостуващите отбори. Проучването установява, че без фенове, арбитрите са далеч по-малко склонни да раздават жълти картони на гостуващите отбори, а заключението е, че феновете влияят пряко на някои от решенията на мъжете в черно.

Пестене на сили

Друго изследване показа, че след локдауна и подновяването на Висшата лига, тимовете вече пресират съперника далеч по-малко. От всички 20 елитни отбора единствено „Астън Вила“ продължава да играе по начина, по който го правеше и преди пандемията. Всички останали клубове пестят сили предвид променения календар и тренировъчен процес. Е, при тима от Бирмингам целта видимо оправдава средствата, защото се наблюдава сериозно подобрение на резултатите.

Поглед към школата

Пандемията доведе и до свиване на пазара и вече се изписаха тонове мастило за икономическите загуби във футбола. Трансфери от рода на 100 млн. ще бъдат все по-голяма рядкост. Клубовете имат различни от досегашните приходи през последните месеци и знакът минус в сметките ги принуждава да бъдат по-разумни. Други пък признават, че ако имат нужда от футболист на даден пост, първо ще поглеждат към собствената си школа.

„Ние в „Ипсуич“ имаме група от таланти на възраст 15-16 години – обяснява Пол Ламбърт, мениджър на тима. – И сме готови, ако не можем да си позволим даден играч, да предоставен шанс на момчета от нашата школа…“.

Изследване показва, че има увеличение в използването на собствени юноши в световен мащаб с 5,2% спрямо миналата година. Най-забележителният спад покрай COVID-19 е в ръста на трансферираните футболисти. След достигнат връх от 45% през 2017-а, делът на новите придобивки в клубовете постоянно върви надолу, за да слезе от 43,2% през 2019-а до 40,7% през 2020 г. Най-малко входящи трансфери този сезон се забелязва в клубовете от Висшата лига (28,3%), а най-много те са в сръбската Суперлига (53,4%). В родната Първа лига те са 48,5%, което е с 2% по-малко в сравнение с 2019 г.

Подмладяване

Успоредно с използването на собствени кадри се наблюдава и още една тенденция – тази в подмладяването на тимовете. Според международния център за спортни изследвания (CIES) в периода 2009-2019 г. играчите до 19-годишна възраст са представлявали средно 3,2% от всички картотекирани състезатели. За сравнение към 20 октомври 2020-а техният дял е достигнал рекордните 4%.  Футболистите под 19 години в Първа лига в момента са 5,4% от всички играчи, което е с близо 2% повече спрямо 2018 г. и близо процент над тези от предходната кампания.

Има и още една тенденция, която се наблюдава – повишаване броя на дебютантите. През настоящия сезон в световен мащаб те са 5.4% от всички, взели участие в срещите. В предишното десетилетие (2009-2019) този процент е бил средно 4,1%. Една от основните причини за въпросната тенденция е сгъстеният цикъл и необходимостта от ротация.

Контузии

Проучване на Апенините доказа бум на контузиите през новия сезон. От първия до 13-ия кръга футболисти пропуснаха общо 1062 двубоя от Серия А заради здравословни проблеми. Анализът на „Кориере дело Спорт“ показва, че за близо 1/3 от кампанията „Специя“ и „Аталанта“ вече надвишиха броя пропуснати мачове на играчи, спрямо целия предходен сезон. А причина, посочена от италианската медия, не е изненадваща – натоварена програма, липса на време за възстановяване, лоши терени и акумулирана умора. 

Повиквателни

Промени имаше и на национално равнище. Селекционерите бяха принудени да изпращат далеч повече повиквателни преди мачовете заради потенциална опасност от заразени сред избраниците. Вече бившият треньор на „трикольорите“ Георги Дерменджиев се довери на група от 29 души за един от последните двубои. Това обаче е нищо в сравнение с Роберто Манчини. Селекционерът на Италия и бъдещ съперник на България в световните квалификации за Мондиал 2022 извика цели 41 играчи за срещите от Лигата на нациите с Полша и Босна и Херцеговина.

Коментари

Задължително поле