Кои са предпочитаните материи за спално бельо

Предстои ви да избирате чаршафи? Не е трудно, но все пак се налага да имате известни познания по отношение на материите. За да направите своя избор малко по-лесен, ние сме направили кратък анализ на различните материи, техните предимства и недостатъци.

Памукът е класически избор

Памукът е мека, лека и дишаща материя, която си остава класически избор за спално бельо (разгледайте предложенията на PoPijami.bg). Той е гладък, усеща се добре от кожата и позволява добра циркулация на въздуха.

Памукът, обаче, може да се овлажни лесно и да изсъхне след това много бавно, ето защо не се препоръчва за тези, които страдат от нощно изпотяване.

Лен - най-популярната алтернатива на памука

Ленените чаршафи са най-добрата алтернатива на памука, особено за летните месеци. Те не са скъпи, като цяло се възприемат много добре от всеки, не задържат влага и топлина и са много приятни на допир.

Копринени чаршафи - нотка аристократичност

Коприната е плат, който има качествата на терморегулатор. Това означава, че може да ви помогне да се затоплите, когато ви е студено, но и да ви охлади приятно, когато ви е топло. Материята е гладка, което може да не се понрави на някои потребители, а също така може да струва и доста скъпо.

Бамбукът е изключително търсен

Това е мек и нежен на допир естествен материал, който създава леко и деликатно копринено усещане. Направен от растителни влакна, той помага да поддържате комфортна температура през нощта.

Особено подходящ е за тежките летни жеги, тъй като действа проветриво, оставя кожата да диша и не ѝ позволява да остава продължително влажна. Заради своята деликатност и качества, спалното бельо от бамбук се препоръчва за хора, страдащи от алергии. Освен че е хипоалергенен, той притежава и някои антибактериални свойства.

Естествена вълна - любима материя за едни, мразен от други

Не само за дрехи, но и за спално бельо, естествената вълна е изключително противоречива материя. Определено си има своите почитатели, които се аргументират с това, че вълната е качествена и естествена, но нейните предимства най-общо се изчерпват до тук.

Спалното бельо от вълна се среща рядко, именно защото мнозина го избягват. То може сериозно да раздразни кожата, като ви държи будни през нощта. Освен това, вълната ще ви стопли много, но не е материя, която диша, така че не се учудвайте ако прегреете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл