Миньори могат да стават строители

Камарата на строителите ще си партнира с министерства и работодатели за обучение на нови работници за бизнеса

Миньори и други работници от различни сфери, останали трайно или временно без работа, ще могат да се преквалифицират в строители благодарение на мащабна програма на Камарата на строителите в България (КСБ). Идейната концепция на КСБ стъпва на три основни стълба – изграждане на тренировъчно-учебни бази за квалификация и преквалификация, създаване на междуинституционално звено за стратегическо планиране, както и разработване на модел за активно работодателско участие. Тя е изпратена до министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, на труда и социалната политика, на икономиката, както и до КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Изграждат тренировъчни бази

Целта е изграждането на висококвалифицирани кадри за строителството, обучени в условия, близки до реалните. Работата с тях ще е структурирана в две направления. Първото е за придобиване на степен на професионална квалификация по строителни специалности съгласно Закона за професионалното образование и обучение. Второто ще са тясно профилирани курсове както за повишаване на знания и умения на ключови за строителството специалисти, така и по актуални за бранша теми.

Планът на КСБ е първоначално в три отделни области да се изградят тренировъчно-учебни центрове за модерно теоретично и практическо обучение с прилежащо общежитие. Предвижда се един от тях да осигури заетост за миньорите от Маришкия басейн, които е възможно да излязат на пазара на труда във връзка с европейската Зелена сделка.

В центровете, за които от КСБ са готови да помагат експертно, логистически и финансово на държавата, освен преквалификация на работници от други професии, ще могат да се извършват практически занимания. С ученици от професионалните гимназии за повишаване на практическата им подготовка, както и допълнително обучение за добиване на нови умения от страна на вече заетите в сектора.

От КСБ са срещнали изключително положително отношение към идеята им от страна на Министерство на образованието и науката и вече са започнали консултации за реализиране на идеята, заяви изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов пред „Труд“. Ще се търсят варианти за финансиране на обученията и квалификациите чрез европейски програми, така че да се намери трайно решение както на проблема с липсата на кадри за строителния сектор, така и с трайната безработица на специалисти, чиито професии са изчезващи.

Бизнесът е този, който може да каже какви специалисти, с каква квалификации и какъв обем са необходими в средносрочен и дългосрочен аспект. Администрацията трябва да чуе нашето мнение и да се съобрази с него, подчерта Николов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес