На лов за килими като за картини – 3 най-скъпи килими от цял свят

Ако досега не сте се интересували по темата, едва ли бихте предположили, че за един килим, колкото и качествен да е той, някой би похарчил милиони във валута. Стойността на килимите обаче, както заглавието на настоящата публикация подсказва, минава отвъд стойността на вложените материали и труд и вниква в измерението на изкуството, историческата и културната ценност. Каква е причината за това?

Правенето на персийски килими е занаят, датиращ отпреди повече от 2500 г. в Персия, днешен Иран. Някои историци твърдят, че производството на килими може да намери своите корени още в далечната 539 г. преди Христа. Догадките сочат, че древен персийски владетел (Кир II Велики) е бил покрит с килими с неоценима стойност при своето погребение. Вероятно обаче персийците са овладели занаята още преди този момент.

От времето, в което килимите са служели за покриване подовете на палатките на странстващите номадски народи, нещата са се променили доста. Десетки векове в нишките на чергите и килимите са преплитани освен влакна от естествени материи като вълна и памук, още и неоценими ресурси като история, култура, традиция и майсторлък.

Към момента производството на килими може да се конкурира с всяко друго изкуство, познато на човека и благодарение на богатата история и интереса към митичното, историята и културата, днес можем да погледнем към едни от най-скъпите килими, с които човек се е срещал (или по-точно е заплащал).

Лирическа вметка – тук не става въпрос за „обикновени“ персийски килими, които се продават свободно по магазините и за които не бихте имали притеснение да дадете за професионално пране на килими в София, да речем. Говорим за килими, които спокойно могат да се превърнат в културна и историческа ценност, поради което поддръжката им е запазена за тясноспециализирани експерти и е насочена към съхраняване на тяхната стойност.

Килим Clark „Сърповиден лист“ от 17-ти век

Това произведение на изкуството, традицията и културата представлява античен персийски килим шедьовър в размери 8.9 х 6.5 инча. Бил е оценяван на около 10 млн долара, но крайният купувач от аукциона си тръгнал с него за внушителните 33.7 млн USD. Килимът е на 360 години и е бил дарена от Уилям Кларк на галерия на изкуствата във Вашингтон през 1925 г, която от своя страна пуска килима на продажбен аукцион през 2013 г.

Самият купувач е анонимен и до ден днешен все още не се знае кой е той, тъй като наддаването е било проведено чрез телефонна връзка.

Килим Kirman „Ваза“ от 17-ти век

Този античен килим има доста интересна история.

При първите опити за продажба неговата стойност не е била справедливо оценена, тъй като историята му сякаш останала недоразкрита. Първият аукцион, на който е бил продаден е само четири години преди сърповидния лист на Кларк, започнал от незавидните 900 долара. Крайният купувач си тръгнал с килима и с 20 хиляди евро по-малко. Той обаче не бил доволен от своята покупка и недълго след аукциона върнал килима на аукционната къща.

По-късно става ясно, че този килим всъщност е първият такъв, за който е използван т. нар. „herati” дизайн, декориран с множество цветя, листа и клонки на контрастиращ дълбоко син фон с леко вълниста повърхност. Благодарение на този факт, на следващия търг нещата стоели по различен начин – наддаването започва от 150 хиляди паунда и завършва със значителните 7.5 милиона евро, което прави килима най-скъпия за своето време.

Перленият килим от Барода от 19-ти век

Смята се, че този килим е бил поръчан за гробницата на пророка Мохамед в Медина, Саудитска Арабия, но така и не достигнал до тази своя първоначална дестинация. Това не пречи той да достигне до съвременните ценители на изкуството.

Килимът се отличава със съвършени детайли, правещи го истинско перлено бижу, а в изработката му е скрита уникална основа от коприна и фина еленска кожа. В него са втъкани истински перли от Басра заедно с английски цветни стъклени мъниста и други скъпоценни камъни като рубини, сапфири и изумруди. Нищо чудно, че през 2009 г. е продаден на търг за 5.5 млн долара.

Едва ли вашият персийски килим ще намери място в тази класация, но със сигурност и в него са втъкани доза традиция, култура и изкуство. Затова е необходимо да се грижите за тяхната поддръжка с особено внимание, най-вече що се отнася до тяхното пране.

Според експертите от TeamClean.bg, предлагащи пране на килими София, е абсолютно недопустимо персийските килими да се перат в автомивка. За да запазите безупречния вид на персийските килими е необходимо да ги предоставяте за почистване само на специалисти, които знаят как да се погрижат за скъпото притежание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл