НС прие на първо четене: Пенсиите да се преизчислят с дохода от 2018 г.

Снимки: Цветан Томчев

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2017 година, да бъдат преизчислени от 1 юли 2021 г. със средния осигурителен доход за страната за 2018 г. Това приеха на първо чете депутатите, след като одобриха промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от народни представители от БСП. Преизчисляването ще се извършва, само ако това е благоприятно за пенсионера, пише още в него. „За“ законопроекта гласуваха 127 депутати, един беше против, въздържали се нямаше.  

Според депутата от ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси Димитър Главчев гласуването на този законопроект е популизъм, защото дори той да бъде приет на второ четене, преизчисляване на пенсиите може да стане само ако има работещо правителство, което да поиска актуализация на бюджета. Тези пари ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване, заяви  и Георги Ганев, председател на бюджетната комисия в парламента. Според него е неуважително този законопроект да не бъде внесен за обсъждане първо в бюджетната комисия, както е редът.

Веднага след като законопроектът беше приет на първо четене, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска той веднага да бъде гласуван и на второ четене, защото нямало направени предложения по него по време на дебатите. Председателят на парламента Ива Митева заяви, че няма да допусне предложението за гласуване, защото това може да се случи, само ако има пълен консенсус по законопроекта, но такъв няма.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари