Oтчитат спад в отдаването на апартаменти за гости

.

Една от причините е новата задължителна регистрация на обектите

Над 10 хиляди са местата за настаняване у нас

По празниците има завишено търсене от наши сънародници, които живеят зад граница

През последните месеци от 2019 г. за първи път браншът отчитат спад oт 2% в обявите в платформите за краткосрочни наеми. Това коментира Борис Павлов за „Труд” собственик на фирма, която управлява имоти, отдадени за краткосрочен наем. По думите му ръст в отдаването на стаи и апартаменти за краткосрочен наем има, но темпът на растеж намалява прогресивно от 2017 г. насам. „Броят апартаменти, отдавани под наем краткосрочно през 2019 г., нараства с 15% спрямо предходната година. През 2018 ръстът беше около 33%, а през 2017 - 95%”, допълни той.

Задължителната регистрация на апартаментите за гости от 2020 г. е една от причините да се наблюдава спад на обявите за краткосрочни наеми. На въпрос какво мисли за тази промяна, експертът коментира, че приветства да има правна рамка и ще бъде включен в работната група, която ще изготви наредбата за регистрация на обектите. „По този начин ще се уверим, че регистрацията ще изпълни основните си цели без да пречи на дейността и бизнеса”, заяви Борис Павлов.

Чрез платформи като Airbnb и Booking на краткосрочен наем апартаментите в София те са около 2800, а в другите големи градове и основните ни курорти общо са около 7000.

„Доходността от имота е повлияна от много фактори, сред които са локацията, големината на апартамента, сезонността и интериорът. Ако локацията и обзавеждането са на ниво, доходността вероятно ще бъде с около 30% по-висока от тази при отдаване на стандартен дългосрочен наем. В някои случаи е възможно да се постигне и до 70% по-висока доходност”, допълни той. На апартаменти, отдадени под наем, са установявали щети при около 0,1% от настаняванията от над 10,000 облужени краткосрочни наеми. „До момента не сме имали случай на умишлено причинена щета, а най-често става въпрос за дребни повреди или счупвания, причинени от невнимание”, допълни той.

80% от гостите в тези апартаменти са чужденци, а търсенето по празниците е било предимно от наши сънародници, които живеят постоянно в чужбина, но се прибират, за да празнуват със своите семейства тук.

Коментари

Задължително поле