Островите Хиос, Самос и Кос ще бъдат включени в круизните маршрути на Celestyal за 2024

Celestyal бележи сериозен ръст в приходите си от българи

Разговаряме с г-жа Ефи Карнеси в момента е мениджър Бизнес развитие за България

Тя има над 13 години стаж в Търговския отдел на Celestyal. Тя сподели пред trud.bg няколко изключително приятни новини, които вярваме ще зарадват много българските фенове на круизните пътешествия.  От 2 септември ще бъде на вода новото попълнение във флота на компанията - корабът Journey, който ще плава по маршрута на Crystal, а за догодина са направили нови круизни линии, които включват по-малко познатите острови в Егейско море - Хиос, Самос и Кос. Ще има линия, която ще плава до Корфу и Котор в Черна гора.  

 

 -  Круизната компания Celestyal вече е любима на българите заради достъпността и доброто качество. Какъв процент от гостите ви са от България?

- Celestyal действително предлага добро съотношение между качество и цена. Несравнимо е високото ниво на персонализирано обслужване, регионалният опит на компанията, заедно с преживяванията, които предлага в посещаваните дестинации, като отговаря на разнообразните нужди на пътниците. Celestyal продължава да среща своите пасажери с непознати места, които не се посещават от други круизни линии. Интелигентно разработените маршрути с продължителност от 3 до 14 нощувки предлагат широк спектър от възможности за опознаване на Егейско и Средиземно море. Това са ключови фактори, които ни отличават.

Celestyal залагат на по-малко разработени и познати дестинации, много възможности за релакс и забавления на борда и персонализирано обслужване

През 2022 г. българските пътници заемаха дял от 49,8% от приходите на компанията от Балканите, което представлява приблизително 3 000 души. Тази година процентът вече бележи значително увеличение - 66% само до момента. Това е положително послание, което ни дава възможност спокойно да прогнозираме, че целта ни за увеличаване на продажбите с 15-20% ще бъде постигната.

-  Какъв е предпочитаният период и кои дестинации избират българските туристи?

- Наблюдава се повишено търсене по време на Великден и май като цяло, както и през летния период, особено през юли и август. Септември, както и дните около Нова година също са доста предпочитан период за круизи от българите.

Решението на Celestyal да включи пристанището в Солун като възможност за качване и слизане от кораба изигра значителна роля за разширяването на възможностите за избор на период за круизни пътувания за българите. Дестинацията е по-удобна и е леснодостъпна през цялата година дори с автомобил.

 - Каква част от туристите предпочитат да се качат οт Солун?

- През 2021 г. Солун беше стратегически избран от Celestyal за порт за качване и слизане. Това е инициатива, която подчертава важността на балканските пазари за Celestyal и визията ѝ за по-нататъшното им развитие. Солун е невероятна дестинация, която осигурява на балканските страни по-лесен достъп до круизните пътувания. През 2023 г. 44% от българите избират пристанището на Солун, за начална точка на своето пътешествие със Celestyal.

 - Какви изненади сте подготвили за българските си туристи за този и следващия сезон? (например повече маршрути през Солун, който е най-добрата начална точка за круиз за българския пазар, нови дестинации, повече персонал с български език, типични ястия, включване в анимационната програма на български песни и танци и т.н.?)

Celestyal Journey е новата перла във флота на компанията

- Най-голямата и вълнуваща новина, която можем да обявим, е дебютът на неотдавна закупения ни кораб Celestyal Journey, който ще започне плаването си на 2-ри септември. Celestyal Journey ще предлага на нашите гости повече премиум каюти с балкони, по-голям избор от места за хранене и барове, обществени зони и открити палуби, създаващи по-голямо усещане за пространство. Корабът ще поеме програмата на Celestyal Crystal, първоначално по популярния седемдневен маршрут "Идилична Егея", след мащабен ремонт на стойност 20 млн. евро. Името на кораба е символ на търсене, откривателство и напредък. Въплъщава в себе си дух на амбиции и приключения, с желание да отведе гостите си по-надалеч, но и по-близо до дестинациите, които посещава.

От 2022 г. Celestyal преосмисли своето позициониране, маршрутите и изживяванията, които предлага по време на бреговите екскурзии, за да ги съобрази с очакванията на своите гости, а именно - потапяне в дестинациите, които предлага. За да се позиционира още повече като компания, ориентирана към завладяващи и многобройни дестинации, Celestyal продължава традицията си да запознава пътниците с неоткрити места, които не се предлагат от други круизни линии. През 2024 г. Celestyal ще стартира своя нов петдневен маршрут "Легендарна Егея", който ще включва Санторини, Родос и ще включи отново остров Самос (Гърция) и Истанбул (Турция).  Остров Самос е пропит с легенди и природни красоти, родно място на бащата на математиката Питагор, астрономът Аристарх и философът Епикур, а също така е известен със сладкото си вино мускат.

Четиридневното пътешествие "Легендарна Егея" ще преминава през Хиос, Кос и Миконос и Истанбул.

Новите дестинации по този маршрут включват Хиос и Кос. Хиос е скрито съкровище в Егейско море, известен най-вече със своите мастикови дървета, от които се произвежда прочутата подправка мастиха, използвана за производството на ликьори и десерти. Подправката се отглежда в Хиос от VII век след Христа, в резултат на което островът е удостоен със специално "наименование за произход". Остров Кос пък е известен с девствените си пясъчни плажове и богатата си гръцка и римска история и забележителности.

За първи път по новите маршрути на "Легендарна Егея" нашите пасажери могат да се възползват от така наречения „отворен билет“ с възможността да започнат плаването си от една точка, а да го завършат в друга. Това означава, че могат да се качат на кораба в Истанбул и да слязат в Атина или обратно, което позволява на гостите от Северна Америка да летят с достъпни авиолинии и до Турция. Петдневният маршрут "Легендарно Йонийско море" включва посещение на Котор в Черна гора, както и на Корфу и Крит (Ханя Суда). Котор е укрепен град на адриатическото крайбрежие на Черна гора.  Той се характеризира с криволичещи улички и средновековен стар град с романски църкви и очарователни площади. Корфу е една от най-космополитните средиземноморски дестинации с мултикултурно наследство, исторически паметници, зашеметяващ природен пейзаж и кристално чисти води. Ханя е вторият по големина град на остров Крит и може да се похвали с историческа венецианска крепостна стена. За гостите, които желаят да останат по-дълго и да опознаят по-добре посещаваните дестинации, Celestyal предлага различни круизни комбинации, вариращи от 9 до 14 нощувки, като например маршрутът "Легендарните Егея и Йонийско море ", включващ Санторини, Родос, Самос, Хиос, Кос, Корфу, Крит (Ханя Суда) и Миконос в Гърция, Истанбул в Турция и Котор в Черна гора.

Маршрутът Легендарните Егея и Йонийско море включва Санторини, Родос, Самос, Хиос, Кос, Корфу, Ханя (Крит), Миконос, Истанбул и Котор

Също така Celestyal планира да инвестира в назначаването на повече служители, говорещи български език.

 -  Организирано или индивидуално предпочитат да пътуват българите със Celestyal?

Българите, които са по-близо до средиземноморската култура, сякаш предпочитат да пътуват групово.

-  Каква мислите, че е основната причина българите да са толкова доволни от компанията?

- Според последното проучване за удовлетвореността на клиентите на Celestyal 94,6% оценяват гостоприемството на борда като едно от най-добрите преживявания по време на пътуване. Освен разнообразието от дейности и развлечения, предлагани на борда, всички наши гости се наслаждават най-много на персонализираното обслужване. Дневните ни програми, менюто и всички съобщения на борда се предоставят на български език, като предлагат на нашите гости едно наистина освежаващо и лишено от стрес преживяване. Заслужава да се спомене и големият жест на българската национална информационна агенция, която неотдавна подари по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 книги на български език. Това беше инициатива, която помогна на Celestyal да обогати библиотеките си на борда на двата си кораба. Българските пасажери вече разполагат с разнообразни жанрове - романтика, класика, дори детски книги от български и чуждестранни автори.

Българските пътешественици наистина могат да се почувстват като у дома си, когато пътуват със Celestyal!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм