„Pod igoto” влиза в учебника по литература

“Под игото” излезе на “маймуница” навръх 24 май 2017 г., за да се привлече внимание към масовото използване на латиницата в социалните мрежи.

Част от текста е включен в учебника на „Просвета”

Предлага се десетокласниците да разсъждават върху обществения отзвук след публикуването на изданието и дали то е уместно

“Pod igoto”- вариантът на неостаряващия роман на Иван Вазов, който беше издаден на “маймуница” в ограничен тираж, влиза в учебник по литература за 10 клас. Включването на случая с това издание в учебниците е предложено за одобрение на МОН за предстоящата 2019/2020 учебна година.

Учебникът е на “Просвета” и ако бъде одобрен ще се появи по книжарниците тази есен. Всеки гимназиален учител може да избере по кой от одобрените варианти, на няколко издателства, ще преподава.

Авторите на учебника на “Просвета” са Любов Шишкова и Албена Хранова. В един от уроците те запознават десетокласниците с инициативата “Под игото” да се издаде на “маймуница” навръх 24 май 2017 г., за да се привлече общественото внимание към все по-масовото използване на латиницата при комуникацията в социалните мрежи.

Тогава издаделите на романа от “Жанет 45” обясниха, че са провокирани от загърбването на кирилицата и заплахата от нарастваща неграмотност.

“Pod igoto”  е съчетание между латински букви, цифри и препинателни знаци.

Поставените в учебника задачи са свързани не толкова със съдържанието на романа, който те започват да изучават по-рано, а с обществения отзвук след публикуването на пълния текст на на шльокавица. Целта е да се насърчат учениците сами да проучат основните позиции в медийни съобщения, форуми, видеа и след това да проведат дискусия усместно ли е такова издание и как биха реагирали героите на Вазов, ако можеха да го видят.

Коментари

Задължително поле