Премиерът акад. Денков отличи най-успешните университетски проекти по Еразъм+

Годишната Валоризационна конференция 2023 беше под надслов "Активното гражданство в Европа" 

На годишната валоризационна конференция участваха рекорден брой успешни проекти. Кулминацията на събитието беше церемонията по награждаване  с плакети на реализираните проекти в сферата на образованието, „Еразъм+“ и Европейски корпус по солидарност. Специални гости бяха премиерът акад. Денков, министърът на образованието и науката Галин Цоков и д-р Ваня Кастрева, началник на регионалното звено за управление на образованието в София.

Във встъпителното си слово акад. Денков поздрави организаторите от ЦРЧР за неуморната работа на целия екип, свързана с популяризирането на европейските програми и привличане на участници и реализацията на техните проекти. Министър-председателят посочи, че реализираните по тях активности изграждат студентите като граждани и като хора, които имат собствено мнение и са готови за своето бъдеще.

Той призна, че преди три години, ситуацията е била драматична и остро критикувана от европейските ни партньори.  „Вие зададохте високи стандарти, по които трябва да работи една такава институция“.  Той връчи плакети в категория „Висше образование“  на 7 висши училища, сред които Софийски университет, ЮЗУ, Тракийски университет , Аграрен университет и др.

Близо 18 000 участници от България са се включили в проекти за учебна мобилност по програмата „Еразъм+“ и са имали възможност да придобият знания, умения и опит в университети, училища или в центрове за обучение зад граница. 

18 000 участници от България са се включили в проекти „Еразъм+“

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.Еразъм е витрината, в която показваме положителното и се учим, в добрия смисъл на думата, от другите, допълни министърът. Той връчи стъклени плакети в категории "Професионално обучение и образование" и "Образование за възрастни". Д-р Ваня Кастрева отличи проектите в категория "Училищно образование" с думите: "Училищното образование е това, което гради бъдещето. Един учител, който иска да бъде добър, трябва да преживява емоциите на своите ученици и да им предава своите знания и умения на техния език."

Двоен ръст на подадените проекти за 2023 г.

В ролята си на Национална агенция по европейските Програми „Еразъм+“ и "Европейски корпус за солидарност", Центърът за развитие на човешките ресурси организира годишната Валоризационна конференция 2023 на тема "Активното гражданство в Европа".

Конференцията се провежда вече 20 години и за този период претърпява значимо развитие и динамика. За първи път тази година освен официалната част по награждаването, тя се проведе в нов формат, с интензивен работен характер. Представители на организации, учебни заведения и институции проведоха работни дискусии с представители на ЦРЧР.  Резултатите от проведените дискусии бяха обобщени в доклад, който ще бъде предоставен на Европейската комисия.

В конференцията бяха показани статистически данни за последните три години за младежките програми, администрирани от ЦРЧР. „Успяхме да включим много повече хора в администрираните от нас програми, като отчитаме двоен ръст при подадените проекти и двоен ръст на броя на участниците за последните две години“, сподели директорът на агенцията Михаил Балабанов.  Усвоеният бюджет по двете програми тази година е над 90% - от 42,3 милиона евро за 2021, за 2023 той е 52,8 млн. евро, като това не отчита последния срок за кандидатстване, който се оценява в момента.

https://fb.watch/oM168uwEcY/
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование