Приложение на видовете крепежни елементи

Крепежните елементи са непостоянни или постоянни механични инструменти, които здраво свързват или закрепват две повърхности или предмети заедно. Непостоянните видове могат лесно да бъдат отстранени, без да се повредят съединените материали. Отстраняването на постоянни крепежни елементи може да изисква значителна сила и да повреди свързаните повърхности, защото те са проектирани да бъдат дълготрайна форма на сигурна връзка.

Широката гама от тези приспособления включва винтове, пирони, гайки, болтове и шайби, които се предлагат в различни размери, типове и конфигурации. Те са един от най-използваните инструменти за изграждане, производство и конфигуриране на различни продукти и индустриално оборудване. Едно от основните им качества е, че са неръждаеми, което ги прави устойчиви в дългосрочен план, напомнят от itt shop.

Какви видове крепежни елементи има?

Основните видове включват:

 1. Болтове и гайки
  Болтът представлява крепеж с резба, който винаги е свързан с гайка. Този тип компоненти имат външна резба, а гайките имат вътрешна резба. Болтът се състои от глава, цилиндрично тяло и резби по дължината му, като обикновено има плоска глава.
 2. Винтове
  Това са елементи, които създават свои собствени нишки, докато се закрепват в материала. Те обикновено имат глава и стебло със спираловидна резба. Притежават различни видове глави, вдлъбнатини и начини на задвижване.
 3. Шайби
  Това са тънки плочи с формата на диск с външен диаметър, който обикновено е два пъти по-голям от вътрешния. С този тип компоненти се разпределя натоварването върху предмета, върху който се закрепват, като това най-често е винт или гайка. Те могат да се използват и като разделител, заключващо устройство, подложка за износване и т.н. Материалът, от който са произведени, може да бъде метал, пластмаса или гума спрямо конкретните нужди.
 4. Нитове
  Това са свързващи части, които се състоят от глава, и опашка. Специфичното при тях е, че не могат да се разглобят, без да се повредят други детайли.
 5. Анкери
  Този тип компоненти се използват широко в строителството и зидарството, като главното им приспособление е да спомагат за свързване на структурни и неструктурни материали към бетона или други материали. Процесът е следният – пробива се по-голям отвор, в сравнение с диаметъра на крепежния елемент, след което анкерът се вкарва в него до дълбочина, известна като дълбочина на вграждане. Този тип приспособления за крепене обикновено са два вида: механични и химически.
 6. Вложки
  Това са части за свързване, които обикновено са с цилиндрична форма. Те имат множество приложения, като осигуряване на дълготрайна връзка между различните материали или за поправяне на оголени резби. Тяхната функция е да осигуряват разпределяне на товара от малкия диаметър на винта към по-големия диаметър на вложките.

Какви са техните приложения?

Основните приложения на този тип приспособления са:

 • строителни конструкции – те се употребяват много често за сглобяването на строителните конструкции и свързването на компоненти, като дървени рамки, стоманени греди, бетонни конструкции, гипсокартон и покривни материали. Болтове, гайки и шайби обикновено се използват за свързване на стоманени компоненти, докато пирони и винтове – за дървени;
 • автомобилната индустрия – те влизат в употреба и за свързване на различни видове авточасти и компоненти, като двигателни блокове, трансмисии, шаси и панелите на каросерията. При модулите на двигателя и трансмисията са приложими болтове, гайки и шайби. Като цяло, крепежните елементи са от основно значение за изграждането на автомобилите; 
 • производство – употребяват се и в производствените процеси в различните сектори от индустрията и най-често в свързване на различни машинни компоненти, както и за съединяване на различни частици на електронни устройства. Видът на крепежни елементи зависи от съвместимостта на материала, от който са изработени, с конкретното приложение, за което се употребяват;
 • космическа и авиационната индустрия – разпространено е приложението им и в космическата индустрия за изграждане на съединения с максимална здравина. Това включва предимно рамки на самолети, двигатели и контролни повърхности. За конструкциите на въздушните превозни средства най-често се ползват нитове и болтове; 
 • дървообработване – крепежните елементи намират приложение в изработката на мебели, шкафове и врати от дърво. Основните видове, които се използват за целта, са гвоздеи, винтове и дюбели.

Употребата на тези свързващи части не се изчерпва само с изброените области – те намират приложение при монтирането на соларни панели и други конструкции.

Как да изберете правилните модели?

Когато определяте какъв тип крепежен елемент трябва да използвате за вашата конкретна цел, помислете за следните фактори:

 • степен на натоварване – важно е да знаете какво тегло ще издържи съответната свързваща част. Това ще определи какво точно ви е необходимо като компонент, с който да закрепите съответните материали;
 • сила на затягане – необходимо е да изчислите и силата на затягане, която искате да приложите, за да можете да определите дали се нуждаете от постоянна или непостоянна крепежна част. Ако не затегнете по правилния начин, рискувате често разхлабване или пък прекалено затягане, което впоследствие може да ви донесе неприятности с ключови машинни компоненти;
 • закрепване – начинът, по който закрепите съответната част, ще е от определящо значение за това колко добре ще се задържи съответният елемент.

Заключение

Крепежните елементи намират приложение в множество сфери от индустрията, което ги превръща в части с основно значение.Те са широко приложими и затова е важно да се употребяват по правилния начин, което означава, че трябва да се вземе предвид тяхната съвместимост, затягането и закрепянето им, както и това доколко подходящ е техният материал на изработка, напомнят експертите от онлайн магазина на itt shop.

Пренебрегването на някои от тези фактори би могло да доведе до сериозни проблеми с функционалността на машините или предметите, за които се използват тези приспособления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини